Billy Idol

  • Billy Idol, właśc. William Michael Albert Broad (ur. 30 listopada 1955 w Middlesex) – brytyjski muzyk.

    Biografia

    Mieszkał w Worthing zanim zaczął uczęszczać do Uniwersytetu Sussex, jedynie na rok przed dołączeniem do Bromley Contingent – grupy londyńskich fanów punk rocka, towarzyszących grupie Sex Pistols. Podczas tego okresu zdecydował, że zostanie muzykiem i w 1976, (po krótkim pobycie w grupie Chelsea) stworzył zespół o nazwie Generation X.

    Generation X z pomocą wytwórni Chrysalis Records wydał trzy udane albumy. Po rozpadzie zespołu Idol przeniósł się do Nowego Jorku, gdzie zaczął karierę solową współpracując z gitarzystą Steve'em Stevensem, a jego utwory "White Wedding" oraz "Dancing with Myself" zdobyły szybko uznanie MTV. Jego drugi longplay Rebel Yell (1984) został wielkim hitem i sprawił, że Idol osiągnął status gwiazdy w Stanach Zjednoczonych.

    Idol nie wydał nowego albumu przed 1986; Whiplash Smile sprzedał się świetnie. Bezpośrednio przed wydaniem albumu Charmed Life w 1990, Idol miał wypadek na motocyklu, w którym prawie stracił nogę. Album sprzedał się nadzwyczaj dobrze, ale Idol zdecydował, że zrobi sobie przerwę i w 1991 zagrał niewielką rolę w głośnym filmie Olivera Stone'a The Doors. Z powodu wypadku motocyklowego nie mógł zagrać dużej roli, która została mu przeznaczona i Stone pozwolił mu na epizodyczna rolę, gdyż Idol poruszał się jeszcze o kulach. Po wydaniu w 1993 chłodno przyjętego w Stanach Zjednoczonych albumu Cyberpunk, Idol znajdował się raczej poza zainteresowaniem mediów i popadł w narkotykowy nałóg, prawie umierając z przedawkowania w 1994. W 1998 zagrał siebie w romantycznej komedii The Wedding Singer, z Adamem Sandlerem oraz Drew Barrymore w rolach głównych. W 2001 wydał album z największymi hitami Greatest Hits CD.

    W 2002 Idol wystąpił na australijskim finale rugby, jednak problem z zasilaniem sprawił, że nikt go nie usłyszał.

    W 2005 powrócił na scenę muzyczną albumem Devil's Playground, który jest jego pierwszym nowym materiałem od prawie 12 lat.

    Trzy lata później, w 2008. wydana została kompilacja największych przebojów Billy'ego Idola Idolize Yourself. W październiku 2014 wydał najnowszy album "Kings & Queens of the Underground".

    Dyskografia

    Albumy solowe:

    • 1981 Don't Stop (EP)
    • 1982 Billy Idol
    • 1984 Rebel Yell
    • 1985 Vital Idol (Wielka Brytania)
    • 1986 Whiplash Smile
    • 1987 Vital Idol (USA)
    • 1988 Idol Songs: 11 of the Best
    • 1990 Charmed Life
    • 1993 Cyberpunk
    • 1999 Rebel Yell: Expanded
    • 2001 Greatest Hits
    • 2002 VH1's Storytellers
    • 2003 Essential Billy Idol
    • 2005 Devil's Playground
    • 2006 Happy Holidays
    • 2008 Idolize Yourself (The Very Best Of)
    • 2014 Kings & Queens Of The Underground

    Albumy z Generation X:

    • 1978 Generation X
    • 1979 Valley of the Dolls
    • 1981 Kiss Me Deadly
    • 1998 Sweet Revenge

    Notowane single:

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform