Alain Bashung

  • Alain Bashung, właśc. Alain Baschung (ur. 1 grudnia 1947 w Paryżu, zm. 14 marca 2009 tamże) – francuski piosenkarz, autor tekstów i aktor.

    Życiorys

    Dzieciństwo

    Matka Alaina pracowała w fabryce, a jego ojcem był Algierczyk, którego nigdy nie poznał. Po urodzeniu matka ponownie wyszła za mąż i oddała bardzo małego Alaina (miał wówczas 1 rok) pod opiekę rodziców ojczyma, którzy mieszkali w Strasbourgu. Spędził swoje dzieciństwo na wsi, na obrzeżach miasta.

    Kariera artystyczna

    Alain Bashung był zdobywcą wielu platynowych płyt. Z 11 nagrodami, które zdobył od 1993 był najczęściej nagradzanym artystą w historii francuskich Victoires de la Musique.

    Ostatnie miesiące życia

    W lutym 2009 podczas ceremonii rozdania francuskich nagród muzycznych otrzymał trzy "Victoires". Mimo choroby, 24 lutego, wychudzony i osłabiony Alain Bashung był na scenie paryskiej sali koncertowej Zenith, by odebrać statuetki "Victoire" za najlepszą płytę roku, za najlepszy koncert oraz nagrodę dla najlepszego wokalisty. Śpiewał wtedy piosenkę z nagrodzonej płyty "Bleu petrole". Było to prawdopodobnie jego ostatnie spotkanie z publicznością.

    Na wieść o śmierci piosenkarza, otoczonego we Francji prawdziwym kultem, Pałac Elizejski wydał specjalny komunikat. Prezydent Nicolas Sarkozy określił w nim zmarłego jako "wielkiego poetę i artystę zaangażowanego", który "stworzył świat muzyczny o mrocznej i eleganckiej estetyce".

    1 stycznia 2009 artysta został uhonorowany Legią Honorową piątej klasy (Chevalier).

    Alain Bashung zmarł na raka płuca w jednym z paryskich szpitali w wieku 61 lat. Został pochowany 20 marca 2009 na Cmentarzu Père-Lachaise.

    Dyskografia

    Single

    Albumy koncertowe

    • 1985 : Live Tour 85
    • 1992 : Tour novice
    • 1995 : Confessions publiques
    • 2004 : La Tournée des grands espaces

    Filmografia

    Aktor

    • 1981 : Nestor Burma, détective de choc de Jean-Luc Miesch
    • 1981 : Le Cimetière des voitures de Fernando Arrabal
    • 1991 : Rien que des mensonges de Paule Muret
    • 1992 : L'Ombre du doute de Aline Issermann
    • 1994 : Ma sœur chinoise de Alain Mazars
    • 1995 : Le Jeu de la clé de Michel Hassan
    • 1998 : Mon père, ma mère, mes frères et mes sœurs... de Charlotte de Turckheim
    • 1999 : Je veux tout de Patrick Braoudé
    • 2000 : La Confusion des genres de Ilan Duran Cohen
    • 2000 : Retour à la vie de Pascal Baeumler (avec Emmanuelle Laborit)
    • 2000 : Félix et Lola de Patrice Leconte
    • 2000 : L'Origine du monde de Jérôme Enrico
    • 2002 : La Bande du drugstore de François Armanet
    • 2003 : Le P'tit Curieux de Jean Marbœuf
    • 2006 : Arthur et les Minimoys de Luc Besson (voix de M Le maudit)
    • 2007 : J'ai toujours rêvé d'être un gangster de Samuel Benchetrit

    Kompozytor

    • 1981 : Nestor Burma, détective de choc de Jean-Luc Miesch
    • 1985 : Le Quatrième Pouvoir de Serge Leroy
    • 1986 : Le Beauf de Yves Amoureux
    • 1992 : Le Jeune Werther de Jacques Doillon
    • 1994 : Pigalle de Karim Dridi
    • 1999 : Ma petite entreprise de Pierre Jolivet

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform