Gonzales

  • Gonzales lub Chilly Gonzales (właściwie Jason Beck) – pochodzący z Kanady muzyk i pianista, pochodzenia żydowskiego.

    Uznawany jest za ekscentrycznego twórcę i performera, głównie muzyki electro i electro-soul, z wykorzystaniem elementów różnych gatunków muzycznych np. melorecytacji znanej z muzyki rap. Współpracował również z twórcami electroclashu, takimi jak Peaches, Louie Austen czy Taylor Savvy. Stale współpracuje z innymi artystami o podobnych zainteresowaniach muzycznych np. z Leslie Feist czy z Mocky.

    Przed rozpoczęciem kariery solowej, w roku 1990, był członkiem kanadyjskiego zespołu Sun grającego rock alternatywny. Gonzales przez kilka lat mieszkał w Berlinie Wschodnim i związany był z niewielką niezależną wytwórnią fonograficzną Kitty-Yo, gdzie wydał trzy longplaye, pracował także w klubach europejskich jako MC. W 2005 roku przeniósł się do Paryża, gdzie wydał solową płytę z muzyką fortepianową.

    Dyskografia

    Jako Jason Beck

    • 1996 - Thriller - Warner Bros. Records
    • 1997 - Filler (EP) - Warner Bros. Records
    • 1998 - Wolfstein - Warner Bros. Records

    Jako Gonzales

    • 1999 - Let's Groove Again (SP) - Kitty-Yo
    • 1999 - O.P. Original Prankster (EP) - Kitty-Yo
    • 2000 - Red Leather (EP) - Kitty Yo (płyta nagrana wspólnie z Peaches)
    • 2000 - Gonzales Uber Alles - Kitty-Yo
    • 2000 - The Entertainist - Kitty-Yo (płyta wydana pod nazwiskiem Chilly Gonzales)
    • 2002 - Presidential Suite - Kitty-Yo
    • 2003 - Z - Kitty-Yo (album kompilacyjny)
    • 2004 - Solo Piano - No Format!
    • 2006 - From Major To Minor - No Format! / Universal Music Jazz France (podwójna płyta DVD)
    • 2008 - Soft Power - Mercury/Universal
    • 2010 - Ivory Tower - Gentle Threat (wydana pod nazwiskiem Chilly Gonzales)
    • 2011 - The Unspeakable - Gentle Threat (wydana pod nazwiskiem Chilly Gonzales)
    • 2012 - Solo Piano II - Gentle Threat (wydana pod nazwiskiem Chilly Gonzales)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform