Rokia Traore

  • Rokia Traoré - ur. 24 stycznia 1974 roku w Kolokani (Mali) - autorka tekstów, gitarzystka, wokalistka. Śpiewa w swoim rodzimym języku bambara. Studiowała w Brukseli. Jej ojciec był dyplomatą, dzięki któremu miała okazję poznać kulturę takich krajów jak: Algieria, Arabia Saudyjska, Francja i Belgia. Artystka współpracowała z amerykańskim kwartetem smyczkowym - Kronos Quartet przy nagrywaniu płyty "Bowmboï". Płyta ta została nagrodzona przez BBC Radio 3, w kategorii World Music Award.

    Dyskografia

    • Mouneïssa (1998)
    • Wanita (2000)
    • Bowmboï (2003)
    • Tchamantché (2008)
    • Beautiful Africa (2013)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform