Tim Dog

  • Timothy Blair znany pod pseudonimem Tim Dog (ur. 1 stycznia 1967 w Bronx, Nowy Jork, zm. 14 lutego 2013 tamże) – amerykański raper, najbardziej znany jest ze swojego debiutanckiego albumu Penicillin on Wax wydanego w 1991 roku, na który zdissował w utworze "Fuck Compton" grupę N.W.A.. Utwór ten uplasował się na liście "25 najlepszych dissów w historii" według magazynu XXL. Tim Dog był również członkiem grupy Ultra, w której skład prócz samego rapera wchodził również Kool Keith.

    W lutym 2013 media poinformowały, że raper zmarł w wieku 46 lat po wieloletniej walce z cukrzycą.

    Dyskografia

    • Penicillin on Wax (1991)
    • Do Or Die (1993)
    • Immortal (2003)
    • BX Warrior (2006)
    • Big Time (1996)
    • Project X: Iconic (2009)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform