Das letzte Streichholz

Oomph!

  • Oomph! (stare angielskie określenie na polot, rozmach, sexappeal, wym. umf) – niemiecki zespół rockowo-heavymetalowy, założony w 1989 roku w Wolfsburgu. Są jednymi (po KMFDM i Die Krupps) z prekursorów łączenia metalu i industrialu, chociaż na pierwszym albumie Oomph! doszukać można się inspiracji zespołem Nitzer Ebb (Die Krupps i Nitzer Ebb wydali razem singel The Machineries of Joy w 1989 roku, kiedy to Oomph! debiutował). Mimo wszystko muzykę zespołu często trudno jest jednoznacznie zaszufladkować, dlatego można spotkać się z określeniem ich muzyki jako crossover, chociaż najczęściej szufladkuje się ją jako neue deutsche härte.

    Członkowie zespołu słuchają różnych gatunków muzyki, a do niektórych piosenek zainspirowały ich tacy wykonawcy jak np. The Beatles, ABBA, Depeche Mode, Nine Inch Nails, Björk, Garbage, KoЯn czy nawet Mozart.

    Piosenki zespołu śpiewane są zarówno w języku niemieckim, jak i angielskim. Członkowie zespołu, zwłaszcza Dero, nie kryją swojego lekceważącego podejścia do spraw religii i Boga. Ponadto zespół swoje niemieckie piosenki publikuje w anglojęzycznych wersjach. Skład zespołu poza koncertami nie uległ żadnej zmianie, od początku jego istnienia w jego skład wchodzi stała trójka: Dero, Crap i Flux.

    Styl zespołu zmienił się pomiędzy debiutanckim albumem Oomph! (1992), a następnym w kolejności Sperm (1994) – zdecydowano się na więcej gitarowego brzmienia i mniej elektroniki. Ów zabieg stał się inspiracją dla wielu innych zespołów, w tym Rammsteinu, co zespół kilkakrotnie podkreślał.

    Pierwsze albumy zespołu wydane zostały przez wytwórnie Machinery i Virgin Schallplatten, od 2004 roku jest to Supersonic Records (oddział BMG Music). W tym samym roku po raz pierwszy na szczyty niemieckich list przebojów dostała się piosenka Oomph! – Augen auf!, która znalazła się także na soundtracku do gry FIFA 2005. Wydany w marcu 2006 roku album GlaubeLiebeTod promowały teledyski i single Gott ist ein Popstar (wzbudzający pewne kontrowersje), Das letzte Streichholz i Die Schlinge (wraz z Apocalypticą). Także w 2006 roku pojawiły się dwie kompilacje: 1998-2001: Best of Virgin Years i Delikatessen. Znalazły się na nich piosenki z poprzednich albumów oraz niepublikowane wcześniej wersje niektórych z nich, np. instrumentalna wersja Swallow, wersje na żywo Gekreuzigt i Unsere Rettung czy remake Gekreuzigt 2006 oraz cover The Power of Love zespołu Frankie Goes to Hollywood.

    9 lutego 2007 roku zespół wystąpił na niemieckim odpowiedniku Eurowizji nazywanym Bundesvision. Jako reprezentant Dolnej Saksonii wraz z piosenkarką zespołu Die Happy Martą Jandovą wykonali utwór Träumst du?, zwyciężając konkurs. Po tym wydarzeniu Delikatessen zostało wydane ponownie, zaktualizowane o nową wersję utworu z Jandovą. W tym samym roku premierę miało pierwsze koncertowe DVD, Rohstoff.

    22 sierpnia 2008 roku ukazał się 10. studyjny album zespołu, Monster, promowany przez single Wach auf!, Beim ersten Mal Tut’s immer weh, Labyrinth, Auf Kurs oraz Sandmann

    26 lutego 2010 ukazał się album typu best of "Truth Or Dare", zawierający 16 dobrze znanych utworów w języku angielskim. W maju 2012 zespół wydał nową płytę Des Wahnsinns fette Beute.

    W 2012 zespół przyjął dwóch nowych członków wspomagających Oomph! podczas koncertów, Okusę i El Friede. Ponadto zespół opuścił dotychczasowy perkusista grający podczas koncertów, Christian Leonhardt. We wrześniu grupa ogłosiła, że nowym perkusistą będzie Silvestri.

    Muzycy

    • Dero Goi – perkusja, wokal, teksty
    • Andreas Crap – gitara, klawisze
    • Robert Flux – gitara, sample
    • Hagen Gölehmkühler – gitara basowa podczas koncertów
    • Silvestri - perkusja podczas koncertów
    • Okusa - instrumenty perkusyjne podczas koncertów
    • El Friede - klawisze podczas koncertów
    • Chris Wolff - człowiek - orkiestra

    Byli muzycy

    • Tobias Gloge - gitara basowa podczas koncertów
    • Christian Leonhardt – perkusja podczas koncertów

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • 1992 Oomph!
    • 1994 Sperm
    • 1995 Defekt
    • 1996 Wunschkind
    • 1998 Unrein
    • 1999 Plastik
    • 2001 Ego
    • 2004 Wahrheit oder Pflicht
    • 2006 GlaubeLiebeTod
    • 2008 Monster
    • 2012 Des Wahnsinns fette Beute

    Kompilacje

    • 1998 1991-1996 The Early Works
    • 2006 1998-2001 Best of Virgin Years
    • 2006 Delikatessen
    • 2010 Truth Or Dare

    Single

    • 1991 Ich bin Du
    • 1993 Der Neue Gott
    • 1993 Breathtaker
    • 1994 Sex
    • 1994 3+1
    • 1995 Ice-Coffin
    • 1998 Gekreuzigt
    • 1998 Unsere Rettung
    • 1999 Das weisse Licht
    • 1999 Fieber, feat. Nina Hagen
    • 2001 Supernova
    • 2001 Niemand
    • 2004 Augen Auf!
    • 2004 Brennende Liebe, feat. L'Âme Immortelle
    • 2004 Sex hat keine Macht
    • 2006 Gott ist ein Popstar
    • 2006 Das letzte Streichholz
    • 2006 Die Schlinge
    • 2006 Gekreuzigt 2006 & The Power of Love
    • 2007 Träumst du?, feat. Marta Jandová
    • 2008 Wach auf!
    • 2008 Beim ersten Mal Tut’s immer weh (promo)
    • 2008 Labyrinth (promo)
    • 2008 Auf Kurs
    • 2009 Sandmann
    • 2010 Ready Or Not

    Wideografia

    • 2007 Rohstoff

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform