David Lee Roth

  • David Lee Roth (ur. 10 października 1954 r. w stanie Indiana w USA) – amerykański wokalista, aktor, muzyk i kompozytor, znany z występów w grupie muzycznej Van Halen oraz współpracy z takimi muzykami jak Steve Vai, Jason Becker czy Eddie Van Halen.

    W 2006 roku piosenkarz został sklasyfikowany na 19. miejscu listy 100 najlepszych wokalistów wszech czasów według czasopisma Hit Parader.

    Życiorys

    Wczesne lata

    Urodził się w Bloomington, w stanie Indiana w żydowskiej rodzinie. Dorastał wraz z dwiema siostrami - Allison i Lisą. Jego ojciec zarabił miliony za pośrednictwem swojej praktyki lekarskiej oraz w nieruchomościach.

    Kiedy miał siedem lat jego ojciec przedstawił go Alowi Jolsonowi, a w wieku ośmiu lat w radiu zaczął słuchać śpiewu Ray'a Charlesa. Letnie wizyty wuja Manny, właściciela Greenwich Village Cafe Wha, miały również wpływ na jego karierę muzyczną, pozwalały mu zobaczyć wielu wykonawców i uczestniczyć w koncertach na żywo. Po ukończeniu John Muir High School, naukę kontynuowował w Pasadena City College i The Webb Schools.

    Kariera

    Jako nastolatek wraz z rodziną przeniósł się do Kalifornii. W Pasadenie w stanie Kalifornia, północnego przedmieścia Los Angeles zaczął występować zarówno jako wokalista solowy jak również jako członek lokalnego zespołu rockowego The Red Ball Jets. Po pewnym czasie, bracia - gitarzysta Eddie Van Halen i perkusista Alex Van Halen - przekonali Davida, aby ten wstąpił do ich zespołu. Roth się zgodził i tak został uformowany zespół Mammoth. Następnie do zespołu zwerbowano Michaela Anthony'ego – basistę i wokalistę zespołu Snake, pochodzącego z Chicago. W roku 1974 zakończył się początkowy etap formowania składu zespołu, grupa zmieniła nazwę na Van Halen i nieustannie koncertowała.

    Podczas czterech miesięcy pobytu w Starwood Club, Rothem zainteresował się Gene Simmons; wsparł zespół w produkcji taśmy demo i ostatecznie pozwolił na kontrakt z Warner Bros.. W 1978 r. debiut Van Halen okazał się wielkim sukcesem. W ciągu najbliższych sześciu lat, Roth z Van Halen wypuścił serię coraz bardziej popularnych albumów: Van Halen II (1979), a następnie Women and Children First (1980), Fair Warning (1981), Diver Down (1982) i wreszcie kulminacją 1984. Po jedenastu latach - 1 kwietnia 1985 Roth oficjalnie rozstał się z kolegami z zespołu. W czerwcu 1996 roku, Roth na krótki czas związał z Van Halen i nagrał dwie nowe piosenki na album Best of Vol. 1 - "Can't Get This Stuff No More" i "Me Wise Magic."

    Życie prywatne

    Romansował ze Stacy Yarbrough, piosenkarką Wendy O. Williams, Valeri Kendall (ex-żoną Alexa Van Halena), Alycen Rowse, piosenkarką Ann Boleyn, modelką Elle Macpherson, aktorką porno Savanną Samson i aktorką Tawny Kitaen.

    Nagrody

    • 1985: MTV Video Music Awards - nominacja - Wideo Roku - "Just A Gigolo/I Ain't Got Nobody"
    • 1985: MTV Video Music Awards - nominacja - Wideo Roku - "California Girls"
    • 1985: MTV Video Music Awards - nominacja - Najlepsze męskie wideo - "Just A Gigolo/I Ain't Got Nobody"
    • 1985: MTV Video Music Awards - nominacja - Najlepsze męskie wideo - "California Girls"
    • 1985: MTV Video Music Awards - nominacja - wybór widzów - "California Girls"
    • 1985: MTV Video Music Awards - nominacja - wybór widzów - "Just A Gigolo/I Ain't Got Nobody"
    • 1985: MTV Video Music Awards - nominacja - Najlepsz koncepcja wideo - "Just A Gigolo/I Ain't Got Nobody"
    • 1985: MTV Video Music Awards - nominacja - występ ogólny w teledysku - "Just A Gigolo/I Ain't Got Nobody"
    • 1987: American Music Award - nominacja - Ulubiony Artysta Pop/Rock
    • 2009: MTV Video Music Awards - nominacja - Najlepsze Wideo (That Should Have Won a Moonman) - "California Girls"

    Dyskografia

    Van Halen

    • Van Halen (1978)
    • Van Halen II (1979)
    • Women and Children First (1980)
    • Fair Warning (1981)
    • Diver Down (1982)
    • 1984 (1984)
    • Best of Volume I (1996)
    • The Best of Both Worlds (2004)
    • A Different Kind of Truth (2012)

    Albumy solowe

    • Crazy from the Heat (EP, 1985)
    • Eat 'Em and Smile (1986)
    • Skyscraper (1988)
    • A Little Ain't Enough (1991)
    • Your Filthy Little Mouth (1994)
    • The Best (1997)
    • DLR Band (1998)
    • Diamond Dave (2003)

    Bibliografia

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform