Clara Morgane

  • Clara Morgane, właśc. Emmanuelle Aurélie Munos (ur. 25 stycznia 1981 w Marsylii) – francuska prezenterka telewizyjna, piosenkarka oraz była aktorka filmów pornograficznych.

    W wieku 12 lat zaczęła pracować dla agencji modelek. Mając 19 lat zagrała w pierwszym filmie erotycznym. Początkowo występowała jedynie ze swoim chłopakiem – Gregiem Centauro, lecz później złamała tę zasadę występując z innymi aktorami, np. z Ianem Scottem w filmie La Cambrioleuse.

    Dość szybko jej osobą zainteresowały się media. Od września 2001 do sierpnia 2008 prowadziła program Journal du hard na płatnej stacji Canal+. Zajmowała się również udzielaniem porad seksualnych na łamach magazynów przeznaczonych zarówno dla nastolatków, jak i osób dorosłych. Często pojawiała się również we francuskiej telewizji publicznej.

    Stworzyła dwie marki bielizny erotycznej: Clara M. oraz Shocking Princess. Pełni funkcję rzecznika prasowego napoju bezalkoholowego Gini.

    W 2003 opublikowała swoją pierwszą autobiografię: Sex Star.

    Kariera muzyczna

    W 2007 rozpoczęła karierę muzyczną. Jej debiutancki album, DéCLARAtions został wydany 18 czerwca 2007, będąc mieszanką stylów muzycznych (funk, hip-hop i R'n'B). Clara Morgane napisała teksty do wszystkich utworów. Pierwszy singel J'Aime, z udziałem rapera Lorda Kossity oraz singel Sexy Girl były dostępne w sieci już od 26 marca 2007.

    Nagrody i wyróżnienia

    • Otrzymała nagrodę Hot d'Or w kategorii "Best French Starlet" w 2001.
    • Została uznana przez magazyn FHM najseksowniejszą Francuzką oraz ósmą najseksowniejsza kobietą świata.
    • Jako pierwsza kobieta z Francji znalazła się na okładce amerykańskiej edycji magazynu Penthouse; pojawiła się również na okładkach ponad 40 magazynów, m.in: VSD, FHM, Playboy, Newlook, Maxim.

    Filmografia

    • Max
    • Projet X
    • La Collectionneuse
    • Faites l'Amour avec Clara Morgane
    • Max 2
    • Les dessous de Clara Morgane
    • La Candidate
    • La Cambrioleuse
    • Le Journal de Pauline
    • La Sulfureuse
    • Laure ou Une sensuelle rencontre
    • Snowboarder
    • Luxure
    • Kamasutra

    Dyskografia

    Albumy

    • 2007: DéCLARAtions
    • 2010: Nuits Blanches

    Single

    • J'aime (2007) - duet z Lordem Kossity
    • Sexy Girl (2007)
    • Nous Deux (2008)
    • IL (2009)
    • Le Diable au Corps (2010)
    • Good Time (2011)
    • Mademoiselle X (2011)
    • Je t'Adore (2012)
    • Comme Un Boomerang (2012)

    Teledyski

    • J'Aime
    • Sexy Girl
    • Nous Deux
    • Nous Deux (remix)
    • Le Diable au Corps

    Biografia

    • Sex Star, Adcan Edition, 2003, ISBN 2-84814-009-7

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform