Celia Cruz

  • Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso de la Santísima Trinidad (ur. 21 października 1925 w Hawanie, zm. 16 lipca 2003 w Fort Lee w stanie New Jersey) – jedna z najpopularniejszych i najlepiej zarabiających piosenkarek latynoamerykańskich. Większą część życia spędziła w USA, gdzie tworzyła, przez co zdobyła sławę i uznanie na całym świecie. Odznaczona Narodowym Medalem Sztuki. Za życia sprzedała ponad 30 milionów płyt. Największy sukces odniosły albumy Siempre Vivré (2000), oraz Regalo del Alma (2003), które rozeszły się 4 milionach egzemplarzy.

    Dyskografia

    • 2003 Homenaje a Beny Moré
    • 2003 Celia & Johnny
    • 2003 Dios Disfrute a la Reina
    • 2003 Son Boleros, Boleros Son
    • 2003 Reina de la Música Cubana
    • 2003 Regalo del Alma
    • 2003 Más Grande Historia Jamás Cantada
    • 2003 Estrellas de la Sonora Matancera
    • 2003 Celia in the House: Classic Hits Remixed
    • 2003 Carnaval de la Vida
    • 2003 Candela Pura
    • 2002 Unrepeatable
    • 2002 Hits Mix
    • 2001 La Negra Tiene Tumbao
    • 2000 Siempre Viviré
    • 2000 Salsa
    • 2000 Habanera
    • 2000 Celia Cruz and Friends: A Night of Salsa
    • 1999 En Vivo Radio Progreso, Vol. 3
    • 1999 En Vivo Radio Progreso, Vol. 2
    • 1999 En Vivo Radio Progreso, Vol. 1
    • 1999 En Vivo C.M.Q., Vol. 5
    • 1999 En Vivo C.M.Q., Vol. 4
    • 1998 Mi Vida Es Cantar
    • 1998 Afro-Cubana
    • 1997 También Boleros
    • 1997 Duets
    • 1997 Cambiando Ritmos
    • 1996 Celia Cruz Delta
    • 1995 Irresistible
    • 1995 Festejando Navidad
    • 1995 Double Dynamite
    • 1995 Cuba's Queen of Rhythm
    • 1994 Merengue Saludos Amigos
    • 1994 Mambo del Amor
    • 1994 Irrepetible
    • 1994 Homenaje a Los Santos
    • 1994 Guaracheras de La Guaracha
    • 1993 Introducing
    • 1993 Homenaje a Beny Moré, Vol. 3
    • 1993 Boleros Polydor
    • 1993 Azucar Negra
    • 1992 Verdadera Historia
    • 1992 Tributo a Ismael Rivera
    • 1991 Reina del Ritmo Cubano
    • 1991 Canta Celia Cruz
    • 1990 Guarachera del Mundo
    • 1988 Ritmo en el Corazón
    • 1987 Winners
    • 1986 De Nuevo
    • 1986 Candela
    • 1983 Tremendo Trío
    • 1982 Feliz Encuentro
    • 1981 Celia & Willie
    • 1980 Celia/Johnny/Pete
    • 1977 Only They Could Have Made This Album
    • 1976 Recordando El Ayer
    • 1975 Tremendo Caché
    • 1974 Celia & Johnny
    • 1971 Celia Y Tito Puente en España
    • 1970 Etc. Etc. Etc.
    • 1969 Quimbo Quimbumbia
    • 1968 Serenata Guajira
    • 1968 Excitante
    • 1967 A Ti México
    • 1967 Bravo Celia Cruz
    • 1966 Son con Guaguancó
    • 1966 Cuba Y Puerto Rico Son
    • 1965 Sabor y Ritmo de Pueblos
    • 1965 Canciones Premiadas
    • 1959 Mi Diario Musical
    • 1958 Incomparable Celia

    Uwagi

    Bibliografia

    • Tomasz Zaleski: Celia Cruz (ang.). theguardian.com, 2003-07-18. [dostęp 2014-04-21].
    • Celia Cruz w AllMusic

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform