Faster Pussycat

  • Faster pussycat – Amerykańska grupa glam metalowa z Los Angeles, która zdobyła uznanie krytyków debiutancką płytą Faster Pussycat (1987) a przede wszystkim drugą Wake Me When It's Over (1989), które miesięcznik Kerrang! regularnie umieszczał w gronie najlepszych albumów roku 1987 i 1989.

    Skład zespołu

    • Taime Downe - śpiew (1986-1993, 2001-)
    • Xristian Simon - gitara (2001-)
    • Danny Nordahl - gitara basowa (2001-)
    • Chad Stewart - perkusja, instrumenty perkusyjne (2001-)
    • Ace Von Johnson- gitara (2010-)

    Byli członkowie

    • Brent Muscat - gitara, wokal wspierający (1986-1993, 2001-2005)
    • Greg Steele - gitara, pianino, wokal wspierający (1986-1993, 2001)
    • Mark Michals - perkusja, instrumenty perkusyjne (1986-1990)
    • Kelly Nickels - gitara basowa (1986-1987)
    • Eric Stacy - gitara basowa (1987-1993)
    • Brett Bradshaw - perkusja, instrumenty perkusyjne (1990-1993)
    • Michael Thomas - gitara (2005-2010)

    Muzycy koncertowi

    • Frankie Banali - perkusja, instrumenty perkusyjne (1990)
    • Tracii Guns - gitara, wokal wspierający (2001-2002)
    • Eric Griffin - gitara (2005)

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • 1987: Faster Pussycat
    • 1989: Wake Me When It's Over
    • 1992: Whipped!
    • 2006: The Power and the Glory Hole

    Albumy koncertowe

    • 2009: Front Row for the Donkey Show

    Minialbumy

    • 1990: Live and Rare
    • 1992: Belted, Buckled and Booted

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform