Lauryn Hill

  • Lauryn Hill, pseud. L-Boogie (ur. 25 maja 1975 w South Orange, New Jersey) – amerykańska piosenkarka rhythm and blues. Była wokalistką zespołu Fugees, a po jego rozpadzie zaczęła karierę solową.

    Życie prywatne

    Jej mężem był Rohan Marley, były zawodnik futbolu amerykańskiego, syn Boba Marleya. 3.08.1997 r. artystka urodziła swoje pierwsze dziecko, syna – Ziona Davida Marleya. 12.10.1998 r. przyszła na świat córka – Selah Louise. W styczniu 2002 r. – syn Joshua, a latem 2003 r. kolejne - John Marley. Na początku 2008 roku urodziła swoje piąte już dziecko, córkę, natomiast 23 lipca 2011 urodziła chłopca, którego imienia nie podała oraz nie poinformowała kim jest jego ojciec.

    Dyskografia

    Solo

    • 1998 The Miseducation of Lauryn Hill
    • 2002 MTV Unplugged

    Fugees

    • 1993 Blunted on Reality
    • 1996 The Score
    • 1996 Bootleg Versions
    • 2003 Greatest Hits

    Single

    The Fugees

    Nagrody

    • 1999 – 5 nagród Grammy Award (Najlepszy debiut, najlepszy album, najlepsza piosenkarka R&B, najlepsza piosenka R&B, najlepszy album R&B)
    • 1999 – MTV Video Music Award for Best R&B Video za piosenkę Doo Wop (That Thing).
    • 1996 – MTV Video Music Award for Best R&B Video z zespołem Fugees za utwór Killing Me Softly

    Filmografia

    • 2000 Za wszelką cenę (Turn It Up)
    • 1998 Restauracja (Restaurant)
    • 1997 Dużo szczęścia (Hav Plenty)
    • 1997 Rhyme & Reason
    • 1996 Córeczka (Daddy's Girl)
    • 1993 Zakonnica w przebraniu 2: Powrót do habitu (Sister Act 2: Back in the Habit)
    • 1993 Król wzgórza (King of the Hill)
    • 1992 Here and Now
    • 1991-2004 As the World Turns

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform