Carlos Santana

  • Carlos Augusto Alves Santana (ur. 20 lipca 1947 w Autlán de Navarro, Meksyk) – muzyk, gitarzysta rockowy i jazzowy, długoletni lider i jedyny stały członek zespołu grającego rock latynoski - Santana. Znany również z solowej kariery.

    Działalność muzyczna

    Ojciec Carlosa był zawodowym skrzypkiem i jego nauczycielem gry na tym instrumencie. Już jako dziecko Carlos grał na skrzypcach w grupie ojca. Gdy jednak pierwszy raz usłyszał bluesa i rock and rolla, zamienił instrument na gitarę.

    Na początku lat sześćdziesiątych rodzina Santanów wyemigrowała do Kalifornii, gdzie Carlos włączył się w rozwijającą się scenę muzyki rockowej. W 1966 założył swoją pierwszą grupę Santana Blues Band, której nazwę wkrótce skrócono do Santana. Popularność grupa zyskała po występie na festiwalu w Woodstock. Carlos oraz jego grupa zostali zaliczeni do inicjatorów i przedstawicieli stylu rock latynoski.

    Począwszy od roku 1972, Carlos rozpoczął także karierę solową, włączając się w nurt eksperymentalnego jazzu i jazz-rocka. Występował i nagrywał z takimi muzykami jak John McLaughlin, Herbie Hancock, Billy Cobham, Wayne Shorter i innymi. Lata osiemdziesiąte i dziewięćdziesiąte były okresem spadku popularności. Na scenę muzyczną powrócił z albumem Supernatural wydanym w 1999 roku. To eklektyczne wydawnictwo było zbiorem piosenek nagranych z czołowymi gwiazdami rocka i popu, głównie młodego pokolenia. Na płycie znalazły się takie przeboje, jak: Smooth nagrany z Robem Thomasem z grupy Matchbox Twenty, Maria, Maria z grupą The Product G&B, Put Your Lights On z Everlast'em, czy Corazón Espinado z zespołem Maná.

    W 1998 roku Carlos Santana wraz ze swoją grupą (w oryginalnym składzie) został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

    Muzycy

    Obecny skład zespołu Santany

    • Carlos Santana (lider, jedyny stały członek) – gitara, śpiew, instrumenty perkusyjne (od 1966 do dzisiaj)
    • David K. Mathews – instrumenty klawiszowe (od 2011 do dzisiaj)
    • Benny Rietveld – gitara basowa (1990-1992, od 1997 do dzisiaj)
    • Karl Perazzo – instrumenty perkusyjne (od 1991 do dzisiaj)
    • Paoli Mejías – instrumenty perkusyjne (od 2013 do dzisiaj)
    • José "Pepe" Jimenez – perkusja (od 2014 do dzisiaj)
    • Tommy Anthony – gitara, śpiew (od 2005 do dzisiaj)
    • Tony Lindsay – śpiew (1991, 1995-2003, od 2012 do dzisiaj)
    • Andy Vargas – śpiew (od 2000 do dzisiaj)
    • Bill Ortiz – trąbka (od 2000 do dzisiaj)
    • Jeff Cressman – puzon (od 2000 do dzisiaj)
    • Carlos Santana – gitara, śpiew
    • Gregg Rolie – instrumenty klawiszowe, śpiew (1966-1972, od 2013)
    • Neal Schon – gitara (1971-1972, od 2013)
    • Michael Shrieve – perkusja (1969-1974, 1988, od 2013)
    • Michael Carabello – instrumenty perkusyjne (1966-1967,1969-1971, od 2013)
    • Marcus Malone – instrumenty perkusyjne (1967-1969, od 2013)
    • Benny Rietveld – gitara basowa

    Byli członkowie

    • Rod Harper – perkusja (1966-1967)
    • Bob Livingston – perkusja (1967-1969)
    • Francisco Aguabella – instrumenty perkusyjne (1969-1971)
    • José "Chepitó" Areas – instrumenty perkusyjne (1969-1977, 1988-1989)
    • Rico Reyes – instrumenty perkusyjne, śpiew (1971-1972)
    • Victor Pantoja – instrumenty perkusyjne (1971)
    • Coke Escovedo – instrumenty perkusyjne (1971-1972; zmarł w 1985 r.)
    • Pete Escovedo – instrumenty perkusyjne, śpiew (1971, 1977-1979)
    • James "Mingo" Lewis - instrumenty perkusyjne (1972)
    • Raul Rekow – instrumenty perkusyjne (1976-2013)
    • Leon "Ndugu" Chancler – perkusja (1974-76, 1988)
    • Chester C. Thompson – perkusja (1984)
    • Gaylord Birch – perkusja (1976, 1991; zmarł w 1996 r.)
    • Buddy Miles – perkusja, instrumenty perkusyjne (1971, 1972), śpiew, gitara (1986, 1987; zmarł w 2008 r.)
    • Armando Peraza – instrumenty perkusyjne (1976, 1977-1990)
    • Orestes Vilato – instrumenty perkusyjne (1980-1987)
    • Walfredo Reyes – perkusja (1989-1991, 1992-1993)
    • Graham Lear – perkusja (1976-1984, 1985-1987)
    • Billy Johnson – perkusja (1991, 1994, 2000-2001)
    • Rodney Holmes – perkusja (1993-1994, 1997-2000)
    • Tommie Bradford – perkusja (1994)
    • Horacio "El Negro" Hernandez – perkusja (1997)
    • Ricky Wellman – perkusja (1997)
    • Dennis Chambers – perkusja (2002-2013)
    • Cindy Blackman – perkusja (2010)
    • Leon Thomas – śpiew (1973; zmarł w 1999 r.)
    • Leon Patillo – śpiew (1974-1975)
    • Luther Rabb – śpiew (1976)
    • Joel Baldie – śpiew (1976)
    • Alex Ligertwood - śpiew (1979-1983, 1984-1985, 1987, 1989-1991, 1992-1994)
    • Vorriece Cooper – śpiew (1993)
    • Curtis Salgado – śpiew, harmonijka ustna (1995)
    • Tom Coster – instrumenty klawiszowe (1972-1978,1983-1984 1986-1990)
    • Richard Kermode – instrumenty klawiszowe (1972-1973)
    • Chris Rhyne – instrumenty klawiszowe (1978-1979)
    • Alan Pasqua – instrumenty klawiszowe (1979-1980)
    • Richard Baker – instrumenty klawiszowe (1980-1982)
    • David Sancious – instrumenty klawiszowe (1984)
    • Sterling Crew – instrumenty klawiszowe (1985)
    • Chester D. Thompson – instrumenty klawiszowe (1988-1994, 1998-2009)
    • Lawrence Rogers – instrumenty klawiszowe (1994-1998)
    • Freddie Ravel – instrumenty klawiszowe (2009-2010)
    • Tom Frazier – gitara (1966-1967)
    • Chris Solberg – gitara (1978-1980)
    • Jorge Santana – gitara (1993-1996)
    • Gus Rodriguez – gitara basowa (1966-1967)
    • David Brown – gitara basowa (1967-1971, 1974-1976; zmarł w 2000 r.)
    • Tom Rutley – gitara basowa (1971-1972)
    • Doug Rauch – gitara basowa (1972-1973; zmarł w 1979 r.)
    • Greg Walker – gitara basowa, śpiew (1975-1976, 1976-1979, 1983-1985)
    • Byron Miller – gitara basowa (1976)
    • Pablo Telez – gitara basowa (1976-1977)
    • David Margen – gitara basowa (1977-1982)
    • Keith Jones – gitara basowa (1983-1984, 1989)
    • Alphonso Johnson – gitara basowa (1984-1989, 1992)
    • Jules Broussard – saksofon (1974-1975)
    • Russell Tubbs – flet (1978)
    • Oran Coltrane – saksofon (1992)
    • Myron Dove – gitara rytmiczna, gitara basowa piccolo (piccolo bass) (1992-1996, 2003-2005)

    Dyskografia grupy Santana

    • 1969 Santana I
    • 1970 Abraxas
    • 1971 Santana III
    • 1972 Caravanserai
    • 1973 Welcome
    • 1974 Lotus
    • 1974 Santana Greatest Hits
    • 1974 Borboletta
    • 1976 Amigos
    • 1977 Festival
    • 1977 Moonflower
    • 1978 Inner Secrets
    • 1979 Marathon
    • 1981 Zebop!
    • 1982 Shango
    • 1985 Beyond Appearances
    • 1987 Freedom
    • 1990 Spirits Dancing in the Flesh
    • 1992 Milagro
    • 1993 Sacred Fire: Live in South America
    • 1997 Live at the Fillmore 1968
    • 1998 Jam Live
    • 1999 Supernatural
    • 1999 Hot Tamales
    • 1999 Forever Gold Single Disc
    • 2000 Center Stage – Live
    • 2001 Mother Earth
    • 2001 Nuclei, Vol. 2
    • 2001 San Francisco Mission District Live 69
    • 2001 Fried Neckbones and Home Fries
    • 2001 Live in Concert & The Royal Albert Hall
    • 2002 Prologue Thunderbolt
    • 2002 Shaman
    • 2002 Fillmore Performance – San Francisco 1968 Live
    • 2003 Ceremony – Remixes & Rarities
    • 2004 Jammin' Home
    • 2004 Mojo Presents
    • 2005 All That I Am
    • 2007 Ultimate Santana
    • 2007 The Very Best of Santana – Live in 1968
    • 2008 Multi Dimensional Warrior
    • 2010 Guitar Heaven: Santana Performs the Greatest Guitar Classics of All Time
    • 2012 Shape Shifter
    • 2014 Corazón

    Dyskografia Carlosa Santany

    • 1972 Carlos Santana & Buddy Miles! Live!
    • 1973 Love Devotion Surrender
    • 1974 Illuminations
    • 1979 Oneness: Silver Dreams Golden Realities
    • 1980 The Swing of Delight
    • 1983 Havana Moon
    • 1987 Blues for Salvador
    • 1994 Santana Brothers
    • 2000 Jingo-Manic
    • 2001 Carlos Santana, Divine Light
    • 2002 The Essential Santana
    • 2007 Into the Night (feat. Chad Kroeger)
    • 2007 This Boy Is Fire (feat. Jennifer Lopez)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform