Miranda Cosgrove

  • Miranda Taylor Cosgrove (ur. 14 maja 1993 w Los Angeles) – amerykańska aktorka i piosenkarka. Znana głównie z roli Megan Parker z serialu Drake i Josh oraz tytułowej Carly Shay z serialu iCarly.

    Biografia

    Wczesne życie

    Miranda Cosgrove urodziła się 14 maja 1993. Jej ojciec Tom jest właścicielem firmy sprzątającej, a matka gospodynią domową. Gdy miała 7 lat, oznajmiła rodzicom, że lubi to robić i chce się tym zajmować na stałe.

    Kariera aktorska

    Jej pierwsza rola była rolą epizodyczną w serialu Tajemnice Smallville. Następnie zadebiutowała na wielkim ekranie w filmie muzycznym Szkoła Rocka, w którym zagrała u boku Jacka Blacka. W jednej ze scen w filmie Cosgrove musiała zaśpiewać fałszując. Przez pięć lat brała lekcję śpiewu. Pomiędzy przerwami w kręceniu miała 45-minutową lekcję z Jimem O'Rourkiem z Sonic Youth, który uczył ją fałszować. Po zakończeniu kręcenia Cosgrove zaczęła brać lekcję gry na gitarze.

    Otrzymała swoją pierwszą główną rolę w serialu Drake & Josh. Grała Megan Parker, młodszą siostrę tytułowych bohaterów. Serial zadebiutował w Stanach Zjednoczonych 11 stycznia 2004. W czasie kręcenia serialu zaprzyjaźniła się Danem Schneiderem. Podczas kręcenia ostatniej serii "Drake & Josh" Dan przyszedł do Mirandy i jej rodziców i zaczął opowiadać swoje pomysły na serial z Cosgrove w roli głównej. Mirandzie od razu spodobał się pomysł na serial o dziewczynie, która robi własny serial w internecie i zdobywa sławę. Serial zadebiutował na antenie 8 września 2007.

    Wystąpiła gościnnie w serialach telewizyjnych. W serialu Nieidealna zagrała Cosmminę, w Uziemionych Jessicę, a w Zoey 101 Pagie Howard.

    Udzieliła swojego głosu w filmie Disneya Here Comes Peter Cottontail: The Movie, w odcinku specjalnym serialu Co nowego u Scooby'ego oraz w dwóch odcinkach serialu komediowego Lilo & Stitch. Swoją drugą główną rolę filmową dostała w filmie komediowym Twoje, moje i nasze, w którym zagrała razem ze swoim kolegą Drakiem Bellem.

    Kariera muzyczna

    Debiut Cosgrove jako piosenkarki rozpoczął się od nagrania piosenki czołówkowej serialu iCarly pt. "Leave it all to me", którą nagrała razem z Drakiem Bellem.

    Od lipca 2008 Cosgrove planowała wydanie swojej debiutanckiej płyty. Jej pierwszy oficjalny singiel, którego jest autorką, to "Kissin' U". Początkowo miała nazywać się "Sparks Fly". Ta piosenka była największym osiągnięciem muzycznym Cosgrove. Swoją premierę miała 12 marca 2010, a wydana została 23 marca. Płyta z tą piosenką pt. "Sparks Fly" zajęła 8 miejsce na liście US Billboard 200 chart.

    12 lutego 2010 Cosgrove stała się ambasadorką firmy kosmetycznej Neutrogena.

    W styczniu 2011 Cosgrove ujawniła, że jej nowa EP będzie zatytułowana "High Maintenance". Pierwszy singiel z tej EP "Dancing crazy" został napisany przez Maxa Martina, Shellbacka i Avril Lavigne i wyprodukowany przez Martina i Shellbacka. Po trzech tygodniach utwór zajął 40 miejsce na liście Billboard adult Pop songs.

    24 stycznia 2012 została wydana ścieżka dźwiękowa do 5 i 6 serii serialu iCarly. Na płycie znalazła się piosenka Cosgrove "Dancing crazy", piosenka "Shakespeare" w wersji akustycznej oraz dwie nowe "Million Dollars" i "All kinds of wrong".

    Trasy koncertowe

    1. 2010: Dancing crazy tour
    2. 2011: Dancing crazy summer tour (przerwana z powodu wypadku samochodowego)

    Nagrody i nominacje

    2004 Young Artist Award: Best Young Ensemble in a Feature Film – nominacja

    2004 MTV Movie Awards: Best On-Screen Team – nominacja

    2006 Young Artist Award: Young Ensemble Cast – nominacja

    2007 Young Artist Award: Best Performance in a TV Series (Comedy or Drama) – Supporting Young Actress – nominacja

    2008 Young Artist Award: Young Artist Award – nominacja

    2008 Kids' Choice Awards: Favorite TV Show (icarly) – nominacja

    2008 Kids' Choice Awards: Favorite TV Show (Drake i Josh) – wygrana

    2009 Kids' Choice Awards: Favorite TV Show (icarly) – wygrana

    2009 Kids' Choice Awards: Favorite Television Actress – nominacja

    2009 Young Artist Award: Outstanding Young Performers in a TV Series (icarly) – nominacja

    2009 Young Artist Award: Best Performance in a TV Series (Comedy or Drama) – Leading Young Actress – wygrana

    2009 Teen Choice Awards: Choice TV Actress: Comedy- nominacja

    2010 Kids' Choice Awards: Favorite TV Show (icarly) – wygrana

    2010 Kids' Choice Awards: Favorite Television Actress – nominacja

    2010 Young Artist Award: Outstanding Young Performers in a TV Series (icarly) – nominacja

    2010 Young Artist Award: Best Performance in a TV Series (Comedy or Drama) – Leading Young Actress – nominacja

    2010 Teen Choice Awards: Choice TV Actress: Comedy- nominacja

    2010 Teen Choice Awards: Choice Smile – nominacja

    2010 Teen Choice Awards: Choice Music Breakout Artist—Female (płyta Sparks Fly) – nominacja

    2010 Nickelodeon Kids' Choice Awards México: Favorite International Character of Series: Female – wygrana

    2010 Nickelodeon Australian Kids' Choice Award: Favorite TV Star – nominacja

    2011 Producers Guild of America Awards 2010: Favorite Animated Feature (jak ukraść księzyc) – nominacja

    2011 Kids' Choice Awards: Favorite TV Show (icarly) – wygrana

    2011 Kids' Choice Awards: Favorite Television Actress – nominacja

    2011 Young Artist Award: Best Performance in a TV Series (Comedy or Drama) – Leading Young Actress – nominacja

    2011 Teen Choice Awards: Choice TV Actress: Comedy- nominacja

    2012 Kids Choice Award: Ulubiona Aktorka: Comedy – nominacja

    2012 Teen Choice Awards: Acuvue Inspiration Award – wygrana

    2012 Teen Choice Awards: Choice TV Actress: Comedy – nominacja

    2012 Hollywood Teen TV Awards: Favorite Television Actress – nominacja

    2012 Young Hollywood Awards: Cross-Over Of The Year – wygrana

    Dyskografia

    1. 2007: "iCarly soundtrack"
    2. 2008: "Cloudy with a Chance of Meatballs soundtrack"
    3. 2008: "Merry christmas Drake and Josh soundtrack"
    4. 2009: "About You Now"
    5. 2010: "Sparks Fly"
    6. 2011: "High Maintenance"
    7. 2011: "Victorious soundtrack"

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform