Stardust (Audio)

Armin Van Buuren

  • Armin van Buuren (ur. 25 grudnia 1976 w Lejdzie) – holenderski DJ, producent muzyki trance, z wykształcenia prawnik.

    Biografia

    Armin van Buuren urodził się 25 grudnia 1976 w Lejdzie w Holandii, natomiast dorastał w Koudekerk aan den Rijn. Pochodzi z umuzykalnionej rodziny. Jego ojciec był kolekcjonerem albumów muzycznych.

    Zainteresowanie syntetycznymi dźwiękami nastąpiło pod wpływem fascynacji twórczością Klausa Schulze i Jean-Michela Jarre.

    Armin, wspólnie z wytwórnią United Recordings w roku 1999 założył własną markę Armind. Ich pierwszym przedsięwzięciem było zorganizowanie koncertu "One". Drugi koncert pod hasłem "Touch me" przeznaczony był dla wypromowania wschodzących gwiazd muzyki tanecznej. W tym samym roku poznał Dave'a Lewisa – człowieka odpowiedzialnego za początek kariery m.in. DJ-a Tiësto i Ferry'ego Corstena. Lewis przedstawił go jako DJ-a w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych. We współpracy z Tiesto nagrał utwór "Eternity", który następnie został sprzedany na licencji wytwórni Paula van Dyka "Vandit Records" i powtórnie wydany tego samego roku. Van Buuren razem z Ferrym Corstenem skomponowali track "Exhale", który znalazł się w albumie System F. W Armind wydawał także w 2001 Perpetuous Dreamer swój album The Sound Of Goodbye. W późniejszym czasie nagrał dwa remiksy Madison Avenue "Don't Call Me Baby" i Wamdue Project "King of My Castle", które zostały wydane w United Recordings. W roku 2002 muzyk zajął 5 miejsce na liście TOP 100 najpopularniejszych DJ-ów według DJ Magazine.

    Pod koniec 2003 roku, w klubie The Hague van Buuren ustanowił światowy rekord w zagraniu najdłuższego seta, który trwał 12 godzin i 30 minut.

    W roku 2005 otrzymał nagrodę za Najlepszy Show Radiowy oraz tytuł Najlepszej Kompilacji dla A State of Trance 2004 otrzymany podczas Miami Winter Music Conference Awards.

    W niedzielę rano, 24 lipca 2011 na świat przyszła pierwsza córka Armina, Fenna.

    W 2012 roku powstał film dokumentalny A Year with Armin van Buuren, którego reżyserami są Oscar Verpoort i Max Maloney. Kamera przez rok towarzyszyła Arminowi van Buurenowi w trasie, ukazując codzienne życie dj'a – w domu prywatnym, w podróży, w hotelowych pokojach oraz na wielkich imprezach masowych.

    Na początku 2013 roku wraz z wokalistką Fiorą skomponował utwór "Waiting for the Night", który ukazał się na ścieżce dźwiękowej do holenderskiej komedii romantycznej Verliefd op Ibiza.

    Przed swoim występem podczas festiwalu Tomorrowland, 27 lipca 2013 roku, Armin ogłosił, że parę godzin wcześniej na świat przyszło jego drugie dziecko – syn Remy, któremu zadedykował swój set.

    Życie prywatne

    18 września 2009 roku Armin van Buuren poślubił Erikę van Thiel.

    A State of Trance

    A State of Trance jest autorską audycją Armina van Buurena w radiu Digitally Imported, do którego Holender przeszedł po rozstaniu z ID&T. Oprócz Armina podczas audycji można usłyszeć utwory innych producentów: Dash Berlin, Aly & Fila, Ferry Corsten, Above & Beyond, Gabriel & Dresden czy Markus Schulz.

    Dyskografia

    • 2003 76
    • 2005 Shivers
    • 2008 Imagine
    • 2010 Mirage
    • 2013 Intense

    Bibliografia

    • Coen Bom Armin Only, Carrera, 2009, ISBN 9048803233

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform