Ska-P

  • Ska-P to zespół muzyczny grający muzykę ska punk, założony w Madrycie w 1994. Ma na swoim koncie sześć albumów studyjnych, dwa oficjalne wydania koncertowe oraz DVD. Muzyka Ska-P charakteryzuje się skocznymi melodiami w rytmie ska połączonymi z melodyjnym punkiem oraz zaangażowanymi, anarchistycznymi tekstami. Zdobył popularność w Hiszpanii i Meksyku, a także w Wielkiej Brytanii, Belgii, Włoszech, Szwajcarii, Francji, Polsce i Niemczech.

    W 2005 zespół zawiesił swoją działalność na czas nieokreślony.

    Po trzech latach, w 2008 roku, wrócił w pełnym składzie wydając płytę Lágrimas y Gozos.

    16 lipca 2010 roku wystąpił jako jeden z gości zagranicznych na Festiwalu w Jarocinie, a 1 sierpnia 2014 roku zagrał przed publicznością Przystanku Woodstock.

    Teksty piosenek

    Piosenki zespołu dotyczą przede wszystkim problemów społecznych, często pojawia się w nich problem praw człowieka, niesprawiedliwości, faszyzmu, antykapitalizmu, antysyjonizmu, antyklerykalizmu, legalizacji marihuany i praw zwierząt (np. głoszą potrzebę zdelegalizowania walk byków).

    Skład

    1994

    • Pulpul – wokal i gitara
    • Toni Escobar – gitara i chórki
    • Julio – gitara basowa
    • Kogote – instrumenty klawiszowe i chórki
    • Pako – instrumenty perkusyjne

    1996-1998

    • Pulpul – głos i gitara
    • Pipi – drugi głos
    • Joxemi – gitara
    • Julio – gitara basowa
    • Kogote – instrumenty klawiszowe
    • Pako – instrumenty perkusyjne

    2000-2002

    • Pulpul – głos i gitara
    • Pipi – drugi głos
    • Joxemi – gitara
    • Julio – gitara basowe
    • Kogote – instrumenty klawiszowe
    • Luismi – instrumenty perkusyjne

    2005

    • Pulpul – głos i gitara
    • Pipi – drugi głos
    • Joxemi – gitara
    • Julio – gitara basowa
    • Kogote – instrumenty klawiszowe
    • Luismi – instrumenty perkusyjne
    • Gari – puzon
    • Txiquitin – trąbka

    2009

    • Pulpul – głos i gitara
    • Pipi – drugi głos
    • Joxemi – gitara
    • Toni – gitara
    • Julio – gitara basowa
    • Kogote – instrumenty klawiszowe
    • Luismi – instrumenty perkusyjne
    • Gari – puzon
    • Txiquitin – trąbka

    Dyskografia

    • 1995 Ska-P
    • 1996 El vals del obrero
    • 1998 Eurosis
    • 2000 Planeta Eskoria
    • 2002 Que corra la voz
    • 2003 Incontrolable
    • 2008 Lágrimas y Gozos
    • 2013 99 %

    Videografia

    • Ska-p en concierto (1998) (VHS)
    • Seguimos en pie (1999) (VHS, DVD)
    • Incontrolables (2003) (DVD with audio CD)

    Zobacz też

    • The Locos
    • protest song

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform