Prince Of Love

DJ Sammy

  • DJ Sammy właściwie Samuel Bouriah (ur. 19 października 1969, na Majorce w Hiszpanii) - hiszpański Dj, muzyk eurodance.

    Jest znany z tworzenia nowych aranżacji wykonawców jak Bryan Adams "Heaven", Don Henley "The Boys of Summer" i innych.

    Historia

    DJ Sammy rozpoczął przygodę z muzyką w 1984 roku w jednym z klubów na Majorce wydając koncerty w klubach jak Alexandra (przebudowany w 1998/99 i obecnie pod nazwą Boomerang), w klubie Banana oraz Zorba. Podczas tego czasu ukończył kolegium nauczycielskie w Mallorca Music College. Był też Dj stacji radiowej. W 1991 spotkał piosenkarkę Marie Jose (Loona) (byli małżeństwem) i od tego czasu wspólnie występowali w klubie Zorba w Palma de Mallorca. W listopadzie 1995 wydał wraz z Looną swój pierwszy singiel "Life is just a game" który znalazł się na liście 10 najlepszych hitów w Hiszpanii. Inne dwa utwory "You're My Angel" i "Prince Of Love" stały się popularne w Niemczech.

    W 1998 DJ Sammy wydał album, Life Is Just A Game który został ciepło odebrany w całej Europie. Jest właścicielem założonej przez siebie wytwórni płytowej Super M Records. W roku 2008 współpracował z artystką Soraya Arnelas przy albumie Sin Miedo.

    Życie prywatne

    Był w związku z wokalistką Loona, mają córkę (ur. 10 lutego 2005) jednak ich związek nie przetrwał.

    Dyskografia

    Albumy

    • Life Is Just A Game (1998)
    • DJ Sammy At Work (1998)
    • Heaven (2002)
    • The Rise (2005)
    • Clubroom (2009)

    Single

    • "Life Is Just A Game" 1995
    • "You're My Angel" 1996
    • "Prince Of Love" 1997
    • "Golden Child" 1997
    • "Magic Moment" 1998
    • "In 2 Eternity" 1999
    • "Heaven" 2002 (cover utworu "Heaven" Bryana Adamsa)
    • "The Boys of Summer" (cover utworu Don Henley'a "The Boys of Summer")
    • "Sunlight" 2002
    • "Rise Again"
    • "Why" 2005 (cover utworu "Why" Annie Lennox)
    • "L'bby Haba" 2005
    • "Everybody Hurts" 2007 (cover "Everybody Hurts" zespołu R.E.M.)
    • "Feel The Love" 2009
    • "Look For Love" 2011

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform