Ladytron

  • Ladytron – zespół z Liverpoolu w Anglii, założony w 1999 roku. W skład zespołu wchodzą Helen Marnie (wokal, syntezatory), Mira Aroyo (wokal, syntezatory), Daniel Hunt (syntezatory, gitara elektryczna, wokal) i Rubena Wu (syntezatory). Nazwa pochodzi od tytułu piosenki "Ladytron" grupy Roxy Music z albumu nagranego w 1972 roku.

    Ich muzyka łączy w sobie electropop i synthpop z new wave z elementami shoegazing. Ladytron opisuje swoje brzmienie jako "elektroniczny pop". Skupili się na poszukiwaniu równowagi między pop-strukturą i brzmieniami eksperymentalnymi. Specyfiką niektórych piosenek jest to, że zostały nagrane w języku bułgarskim - rodzimym języku Miry Aroyo. Według legendarnego muzyka, Briana Eno, członka Roxy Music, Ladytron nagrywa "najlepszą brytyjską muzykę pop".

    Wydano dotychczas pięć albumów studyjnych: "604" w 2001, "Light & Magic" w 2002, "Witching Hour" w 2005, "Velocifero" w 2008 oraz "Gravity the Seducer" w 2011.

    Dyskografia

    Albumy

    • 604 (2001)
    • Light & Magic (2002)
    • Witching Hour (2005)
    • Velocifero (2008)
    • Gravity the Seducer (2011)

    EP-ki oraz kompilacje

    • Miss Black and Her Friends (1999), Bambini, tylko w Japonii
    • Mu-Tron EP (2000)
    • Softcore Jukebox (2003, kompilacja)
    • Extended Play (2006)
    • The Harmonium Sessions (2006)
    • Live at London Astoria 16.07.08 (2009), album koncertowy

    Single

    • He Took Her to a Movie (1999)
    • Playgirl (2000)
    • Commodore Rock (2000)
    • The Way That I Found You (2001)
    • Seventeen (2002) #68 UK
    • Blue Jeans (2003) #43 UK
    • Evil (2003) #44 UK
    • Sugar (2005) #45 UK
    • Destroy Everything You Touch (2005) #42 UK
    • Ghosts (2008)
    • Tomorrow (2009)
    • Ace of Hz (2010)
    • White Elephant (2011)
    • Mirage (2011)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform