ABC

  • ABC – brytyjski zespół popowy, stworzony w 1980 przez muzyków grających wcześniej rock industrialny. Przez niektórych krytyków zaliczany jest do bardziej popowej odmiany new romantic. Od początku jego niekwestionowanym liderem był Martin Fry (wokalista), który deklarował się jako odnowiciel muzyki tanecznej. W twórczości zespołu można znaleźć elementy stylistyki zarówno późnego Roxy Music, jak i wykonawców zgromadzonych w wytwórni Motown.

    Najpopularniejszym utworem stał się The Look of Love, który przez długie lata służył jako podkład dźwiękowy do audycji Marka Niedźwieckiego.

    Z zespołem współdziałali producenci tej miary jak Trevor Horn czy Bernard Edwards.

    ABC jest cały czas aktywne i koncertuje wykonując także swoje nowe utwory z płyty "Traffic" wydanej w 2008 roku.

    Skład zespołu

    • Martin Fry – śpiew
    • Mark White – gitara, keyboard (1980-1992)
    • Stephen Singleton – saksofon (1980-1984)
    • Mark Lickley – bas (1980-1982)
    • David Palmer – perkusja
    • David Robinson – perkusja (1980-1982)
    • Andy Newmark – perkusja (1983)
    • Alan Spenner – bas (1983)
    • Fiona Russell-Powell – śpiew, perkusja (1985)
    • David Yarritu – śpiew (1985)
    • Glenn Gregory – śpiew (1995-1997)
    • Keith Lowndes – gitara (1995-1997)

    Dyskografia

    Single

    • Tears Are Not Enough (1981)
    • Poison Arrow (1982)
    • The Look of Love (1982)
    • All of My Heart (1982)
    • That Was Then but This Is Now (1983)
    • S.O.S. (1984)
    • Be Near Me (1985)
    • How To Be A Millionaire (1986)
    • Vanity Kills (1986)
    • Ocean Blue (1986)
    • When Smokey Sings (1987)
    • The Night You Murdered Love (1987)
    • King Without a Crown (1988)
    • One Better World (1989)
    • The Real Thing (1989)
    • The Look of Love '90 (1990)
    • Love Conquers All (1991)
    • Say It (1991)
    • Rolling Sevens (1997)
    • Skyscraping (1997)
    • Stranger Things (1997)
    • Peace and Tranquility (2001)
    • The Very First Time (2008)
    • Ride (2008)
    • Love Is Strong (2008)

    Albumy

    • The Lexicon of Love (1982)
    • Beauty Stab (1983)
    • How to Be a...Zillionaire! (1985)
    • Alphabet City (1987)
    • Up (1989)
    • Absolutely (1990)
    • Abracadabra (1991)
    • The Remix Collection (1993)
    • Skyscraping (1997)
    • Stranger Things (1997)
    • The Lexicon of Live (1999)
    • Millenium Edition (2000)
    • One Better World (2000)
    • Look of Love – The Very Best of ABC (2001)
    • Traffic (2008)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform