Matt Bianco

  • Matt Bianco – brytyjska grupa muzyczna, założona w roku 1983, wykonująca muzykę z pogranicza popu, jazzu i bossa novy.

    Historia

    Zespół został założony przez Kito Poncioniego, Marka Reilly'ego i Danny White'a. W nagraniu pierwszego albumu, Whose Side Are You On?, udział wzięła polska wokalistka, Basia. Płyta została wydana w 1984 roku i odniosła sukces, a piosenki "Half a Minute" i "Get Out of Your Lazy Bed" stały się hitami. Wkrótce Basia i Danny opuścili Matt Bianco, by zająć się solową karierą wokalistki. Do zespołu została rekrutowana nowa wokalistka, Jenny Evans. W 1986 roku ukazała się druga płyta, zatytułowana po prostu Matt Bianco, jednak tuż po jej wydaniu Evans również odeszła z zespołu i nie została zastąpiona.

    W 1988 roku singel z piosenkami "Don't Blame It on That Girl" i "Wap-Bam-Boogie" dotarł do 11. miejsca na brytyjskiej liście przebojów, zostając tym samym największym sukcesem Matt Bianco w tym zestawieniu. W tym samym roku na rynku ukazała się płyta Indigo. W 1990 roku ukazała się kompilacja najwiekszych hitów zespołu, a rok później kolejna płyta, Samba in Your Casa. Wówczas też muzycy zerwali z dotychczasową wytwórnią i zaczęli wydawać swoją muzykę niezależnie. Po wydaniu kilku następnych albumów zespół zawiesił działalność.

    W 2003 roku do zespołu tymczasowo powrócili Basia Trzetrzelewska i Danny White. W roku 2004 odbyła się premiera wydawnictwa Matt's Mood, pierwszego od dwudziestu lat nagranego z ich udziałem. Powrót Matt Bianco spotkał się z ciepłym przyjęciem. W 2009 roku wydany został krążek Hifi Bossanova.

    Skład

    • Mark Reilly - wokal
    • Mark Fisher - instrumenty klawiszowe
    • Kito Poncioni - gitara basowa
    • Basia Trzetrzelewska - wokal
    • Danny White - instrumenty klawiszowe
    • Jenny Evans - wokal

    Dyskografia

    • 1984 - Whose Side Are You On?
    • 1986 - Matt Bianco
    • 1988 - Indigo
    • 1991 - Samba in Your Casa
    • 1993 - Yeah Yeah
    • 1994 - Another Time Another Place
    • 1995 - Gran Via
    • 1997 - World Go Round
    • 2000 - Rico
    • 2002 - Echoes
    • 2004 - Matt's Mood
    • 2009 - Hifi Bossanova

    Linki zewnętrzne

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform