Blackfoot

  • Blackfoot – amerykański zespół southern rockowy założony w 1970 roku w Jacksonville na Florydzie przez gitarzystę Ricka Medlocke'a, znanego także z Lynyrd Skynyrd i basistę Grega T. Walkera.

    W początkowym okresie istnienia zespół grał southern rock, lecz wraz z wydanym w 1983 roku albumem "Siogo", zmienili styl na hard rock, zaś na wydanym rok później "Vertical Smiles", można usłyszeć wpływy rocka progresywnego. Na wydanym w 1987 roku albumie "Rick Medlocke And Blackfoot", przeszli kolejną metamorfozę, tym razem za styl obrali sobie pop-rock i AOR. W 1990 roku, wydali album "Medicine Man", będący powrotem do hard rocka. Na wydanym w 1994 roku albumie "After The Reign", powrócili do southern rocka i jest ostatnim albumem, jak do tej pory. W 1996 Rick wrócił do Lynyrd Skynyrd, a rok później zespół zawiesił działalność, wznawiając ją w 2004 roku, lecz bez wokalisty i gitarzysty Medlocke'a.

    Skład zespołu

    Obecni członkowie

    • Bobby Barth - gitary, wokale
    • Greg T. Walker - bas, dodatkowe wokale
    • Charlie Hargrett, gitary
    • Scott Craig, instrumenty perkusyjne

    Byli członkowie

    • Rickey Medlocke - wokale, gitary, mandolina, banjo
    • Shorty Medlocke - banjo
    • Jakson Spires - instrumenty perkusyjne, dodatkowe wokale
    • Dewitt Gibbs - instrumenty perkusyjne, dodatkowe wokale
    • Leonard Stadler - bas
    • Danny Johnson - gitara
    • Patrick Jude - wokale
    • Ken Hensley - instrumenty klawiszowe, gitara, dodatkowe wokale
    • Doug Bare - instrumenty klawiszowe, dodatkowe wokale
    • Wizzard - bas, dodatkowe wokale
    • Rikki Mayer - bas, dodatkowe wokale
    • Gunnar Ross - instrumenty perkusyjne
    • Mark Mendoza - bas
    • Bryce Barnes - bas
    • Mark Woerpel - gitary, syntezator
    • Christoph Ullmann - instrumenty perkusyjne
    • Jay Johnson - gitary, wokale
    • Tim Stunson - bas
    • Neal Casal - gitary
    • Harold Seay - instrumenty perkusyjne
    • Benny Rappa - instrumenty perkusyjne
    • Stet Howland - instrumenty perkusyjne
    • John Housley - gitara
    • Mark McConnell - instrumenty perkusyjne
    • Michael Sollars - instrumenty perkusyjne

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • No Reservations (1975)
    • Flying High (1976)
    • Strikes (1979)
    • Tomcattin' (1980)
    • Marauder (1981)
    • Siogo (1983)
    • Vertical Smiles (1984)
    • Rick Medlocke And Blackfoot (1987)
    • Medicine Man (1990)
    • After The Reign (1994)

    Albumy koncertowe

    • Highway Song Live (1982)
    • Live On The King Biscuit Flower Hour (1998)
    • Live (2000)

    Single

    • Road Fever/Highway Song (1979)
    • Train, Train/Baby Blue (1979)
    • Dry County/Too Hard To Handle (1981)
    • On The Run (1981)
    • Highway Song (1982)

    Kompilacje

    • Rattlesnake Rock N' Roll: The Best Of Blackfoot (1994)
    • Greatest Hits (2002)

    DVD

    • Train, Train: Southern Rock's Best - Live (2007)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform