Mýa

  • Mýa Marie Harrison, pseud. Mya (ur. 10 października 1979) – amerykańska piosenkarka R&B i popowa, tancerka, aktorka, modelka i producentka. Sławę zdobyła w późnych latach dziewięćdziesiątych. Najlepiej jest znana z przebojów takich jak „It's All About Me”, „The Best of Me”, „Case of the Ex”, „My Love Is Like... Wo”, z coveru „Lady Marmalade” (za który zdobyła nagrodę Grammy) oraz z występów w filmach Chicago (2002) i Przeklęta (2005).

    Od 21 września 2009 do 24 listopada 2009 roku brała udział w programie Dancing with the Stars , gdzie jej partnerem był Dmitry Chaplin. Zajęli 2 miejsce (na 16 możliwych).

    Biogram

    Wczesne lata

    Mýa Marie Harrison urodziła się w Waszyngtonie. Jej rodzice to Theresa i Sherman Harrison, para muzyków; ojciec jest pochodzenia afroamerykańskiego, zaś matka włoskiego. Ma dwóch młodszych braci braci: Chaza i Nijela. Dorastała w miejscowości Glenn Dale w stanie Maryland. Jest absolwentką Eleanor Roosevelt High School.

    "Lady Marmalade"

    W 2001 roku wraz z Christiną Aguilerą, Lil' Kim oraz P!nk wylansowała przebój "Lady Marmalade" (na podstawie piosenki zespołu LaBelle pod tym samym tytułem), wyprodukowany przez raperkę Missy Elliott.

    Dyskografia

    Albumy

    • Mýa (1998)
    • Fear of Flying (2000)
    • Moodring (2003)
    • Liberation (2007)
    • Sugar & Spice (2008)

    Filmografia

    • Zbyt blisko wroga (1999)
    • Chicago (2002)
    • Volcano High (2003)
    • Dirty Dancing: Havana Nights (2004)
    • Zatańcz ze mną (2004)
    • Przeklęta (2005)
    • Invisible (2006)
    • Swap Meet (2006)
    • Ways of the Flesh (2006)
    • Step (2007)
    • The Metrosexual (2007)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform