Leb Deinen Traum

Jasmin Wagner

  • Jasmin Wagner (ur. 20 kwietnia 1980 w Hamburgu) – niemiecka piosenkarka pop, aktorka i modelka występująca pod pseudonimem scenicznym Blümchen, bądź, w krajach anglojęzycznych, Blossom.

    Biografia

    Od czwartego roku życia pracowała jako modelka, w liceum należała do słynnego w Niemczech zespołu cheerleaderek Hamburg Blue Angels działającego przy zespole futbolu amerykańskiego, Hamburg Blue Devils. W 1995 wypatrzyli ją dwaj producenci muzycznie związani z Niemiecką Nową Falą, Stani Djukanovic oraz Arn Schürmann. Pomogli jej nagrać debiutancki album, Herzfrequenz, który, dzięki przebojom takim jak Herz an Herz czy Kleiner Satellit (Piep, Piep) odniósł duży sukces w krajach niemieckojęzycznych. Kolejne albumy i kolejne przeboje, m.in. Nur geträumt (cover piosenki Neny), Gib mir noch Zeit czy Es ist vorbei ugruntowały pozycję Jasmin na niemieckiej scenie muzycznej. Od 1998 reklamowała kolekcję amerykańskiego projektanta Tommyego Hilfigera.

    W 2001, krótko przed ukończeniem 21 lat, Jasmin ogłosiła, że rezygnuje z występów pod dotychczasowym pseudonimem Blümchen (pol: Kwiatuszek). Artystka chciała w ten sposób zerwać z dotychczasowym wizerunkiem nastoletniej gwiazdy. Potwierdziła to kolejna, wydana po kilku latach milczenia, już pod własnym nazwiskiem, płyta.

    Jasmin Wagner jest zdeklarowaną wegetarianką, należy do licznych organizacji, m.in. People for the Ethical Treatment of Animals oraz Whale and Dolphin Conservation Society, walczących o ochronę dzikich zwierząt. Aktywnie działa również w ruchach zbierających pieniądze na pomoc dzieciom chorym na nowotwory, w 2004, po trzęsieniu ziemi oraz fali tsunami które nawiedziły region Oceanu Indyjskiego, założyła fundację, która zebrała i przekazała rodzinom ofiar ok. 60 000 euro pomocy.

    Dyskografia

    Jako Blümchen

    • 1996: Herzfrequenz
    • 1997: Verliebt...
    • 1998: Jasmin
    • 1999: Live in Berlin
    • 2000: Die Welt gehört dir
    • 2000: Meine größten Erfolge (kompilacja)
    • 2001 Für immer und ewig
    • 2003: The Best of Blümchen (kompilacja)

    Jako Blossom

    Pod tym pseudonimem piosenkarka nagrała anglojęzyczne wersje swoich dwóch pierwszych albumów:

    • 1996 Heartbeat
    • 1997 In Love

    Jako Jasmin Wagner

    • 2006 Die Versuchung

    Filmografia

    W 2001 roku Jasmin Wagner rozpoczęła również karierę filmową. Wystąpiła jak dotąd w trzech produkcjach:

    • 2003 Operation Dance Sensation ... Schwester Stefanie
    • 2003 Randgruppe ... Jasmin
    • 2001 Wyścig ... Ingrid

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform