Mos Def

  • Mos Def, właściwie Dante Terrell Smith-Bey (ur. 11 grudnia 1973 w Nowym Jorku) – amerykański raper i aktor. Znany również jako Yasiin Bey, Mighty Mos Def, The Freaky Night Watchman, Boogie Man, Black Dante, Dante Beze, Pretty Flaco i Flaco Bey.

    Współpracował z takimi gwiazdami jak Nate Dogg, Pharoahe Monch, Talib Kweli, Common, Alicia Keys, Massive Attack, K'naan, The Roots czy Q-Tip. Od roku 2012 jego nowy pseudonim artystyczny to Yasiin Bey.

    Dyskografia

    • Black on Both Sides (1999)
    • The New Danger (2004)
    • True Magic (2006)
    • The Ecstatic (2009)

    Filmografia

    • 1991 – The Hard Way
    • 1997 – Ghosts
    • 1998 – Gdzie jest Marlowe? (Where's Marlowe?)
    • 2000 – Bamboozled
    • 2001 – Carmen: A Hip Hopera
    • 2001 – On, ona i dzieciaki (My Wife and Kids)
    • 2001 – Czekając na wyrok (Monster's Ball)
    • 2002 – Showtime
    • 2002 – Civil Brand
    • 2002 – Brown Sugar
    • 2003 – Włoska Robota (The Italian Job)
    • 2004 – The Woodsman
    • 2004 – Something the Lord Made
    • 2005 – Lackawanna Blues
    • 2005 – Autostopem przez Galaktykę (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy)
    • 2006 – Dave Chappelle's Block Party
    • 2006 – 16 przecznic (16 Blocks)
    • 2006 – Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby
    • 2006 – Journey To The End of the Night
    • 2008 – Be Kind Rewind
    • 2008 – Cadillac Records
    • 2009 – Next Day Air
    • 2009 – Dr House (gościnnie)
    • 2011 – Dexter (w 6. sezonie jako Brat Sam)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform