Warren G

  • Warren G, właściwie Warren Griffin III (ur. 10 listopada 1970 roku na Long Beach, w stanie Kalifornia) – amerykański raper, DJ, producent muzyczny i aktor. Jest przyrodnim bratem Dr. Dre.

    Kariera

    Swoją karierę artystyczną rozpoczął w 1990 roku wraz z Nate Doggiem i Snoop Doggiem stworzył grupę 213. Jego pierwszy solowy album Regulate...G Funk Era został wydany przez wytwórnię Death Row, osiągnął duży sukces i zdobył czterokrotną platynową płytę i zdobył ogromną popularność wśród słuchaczy.

    W 1994 roku wylansował hit "Regulate", w którym gościnnie wystąpił Nate Dogg. Pojawił się w kilku serialach.

    Współpracował z takimi artystami jak: Dr. Dre, Ice Cube, B-Real, Eve, Xzibit, Kurupt, Adina Howard czy Mack 10.

    Dyskografia

    • 1994: Regulate...G Funk Era (4x Platynowa płyta)
    • 1997: Take a Look Over Your Shoulder (Złota płyta)
    • 1999: I Want It All (Złota płyta)
    • 2001: The Return of the Regulator
    • 2005: In the Mid-Nite Hour
    • 2009: The G Files

    Filmografia

    • 1997: Słodkie zmartwienia (Clueless)
    • 1999: Speedway Junky jako Brentley Shaw
    • 2000: Egzamin z życia (The Parkers)
    • 2000: Historia Little Richarda (Little Richard) jako Muzyk w studiu
    • 2003: Old School: Niezaliczona (Old School)
    • 2005: All of Us jako Oficer

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform