If Only You Knew (audio)

Patti LaBelle

  • Patti LaBelle, właściwie Patricia Louise Holt (ur. 24 maja 1944 w Filadelfii) - amerykańska wokalistka.

    Biografia

    Swoją karierę rozpoczęła śpiewając jako nastolatka w chórze Beulah Baptist Church. Sama uformowała własną grupę The Ordettes, która wkrótce przekształciła się w Patti LaBelle & The Blue Belles. W jej skład wchodziły Patti, Nona Hendryx, Sarah Dash i Cindy Birdsong. Kiedy Cindy odeszła od grupy i dołączyła do The Supremes w 1967, pozostałe dziewczyny skróciły nazwę zespołu do LaBelle. Grupa odniosła sukces w 1975 piosenką "Lady Marmalade", która stała się numerem jeden w rozgłośniach popowych i R'n'B (cover tego utworu stał się światowym przebojem dwie i pół dekady później).

    W 1977 trio się rozstało, a Patti rozpoczęła solową karierę. Jej debiutancki album wyszedł jeszcze w tym samym roku. Patti nagrała kilka hitów, m.in. "I Don't Go Shopping" i "Little Girls".

    Po trzech kolejnych płytach Patti przeszła do wytwórni Philadelphia International w 1981, gdzie wydała kolejne albumy − The Spirit's In It (1981), Im In Love Again (1983) i Patti (1984). Patti ponownie podbiła listy przebojów piosenką "If Only You Knew". W 1982 Patti zadebiutowała na Broadwayu z Allem Greenem w Your Arms Too Short To Box With God. W 1989 wykonała piosenkę "If You Asked Me To" do filmu Licencja na zabijanie, szesnastej przygody Jamesa Bonda. W 1995 Patti nagrała piosenkę do filmu Beverly Hills Cop, New Attitute i Stir It Up.

    W ciągu następnych kilku lat Patti dorobiła się pierwszego platynowego krążka i zdobyła kilka statuetek Grammy. Przez krótki czas miała swój własny serial Out All Night. W 2005 wydała płytę Classic Moments, na której można usłyszeć jej przeboje w nowych wersjach, śpiewane m.in. z Mary J. Blige.

    Od 1962, w ciągu całej swojej kariery, LaBelle wydała 29 albumów.

    Dyskografia

    • 1962 Sleigh Belles, Jingle Belles, and Bluebelles (with the Bluebelles)
    • 1963 Sweethearts of the Apollo (with the Bluebelles)
    • 1965 The Bluebelles on Stage (with the Bluebelles)
    • 1966 Over the Rainbow (with the Bluebelles)
    • 1967 Dreamer (with the Bluebelles)
    • 1971 Labelle (Labelle)
    • 1972 Moon Shadow (Labelle)
    • 1973 Pressure Cookin' (Labelle)
    • 1974 Nightbirds (Labelle) (#7 U.S.)
    • 1975 Phoenix (Labelle) (#44 U.S.)
    • 1976 Chameleon (Labelle) (#94 U.S.)
    • 1977 Patti LaBelle LP (#62 U.S.)
    • 1978 Tasty (#129 U.S.)
    • 1979 It's Alright with Me (#145 U.S.)
    • 1980 Released (#114 U.S.)
    • 1981 The Spirit's In It (#156 U.S.)
    • 1983 I'm In Love Again (#40 U.S.)
    • 1985 Patti (#72 U.S.)
    • 1986 Winner In You (#1 U.S., #30 UK, #29 U.S. Dance)
    • 1989 Be Yourself (#86 U.S.)
    • 1990 This Christmas
    • 1991 Burnin' (#71 U.S.)
    • 1992 Live! (#135 U.S.)
    • 1994 Gems (#48 U.S.)
    • 1997 Flame (#39 U.S.)
    • 1998 Live! One Night Only (#182 U.S.)
    • 2000 When a Woman Loves (#63 U.S.)
    • 2004 Timeless Journey (#18 U.S.)
    • 2005 Classic Moments (#24 U.S.)
    • 2006 The Gospel According To Patti Labelle
    • 2008 Back to Now (Labelle)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform