Lifehouse

  • Lifehouse – amerykańska grupa rockowa pochodząca z Malibu w stanie Kalifornia. Zespół zadebiutował w 2000 roku singlem Hanging by a Moment z albumu No Name Face. Singel wygrał Billboard Music Award w kategorii 100 Najlepszych Singli Roku 2001, pokonując tym samym Janet Jackson i Alicia Keys. W 2002, wydali swój następny album Stanley Climbfall. Trzeci album zespołu Lifehouse zatytułowany Lifehouse, został nagrany w 2005. W 2007 na rynku pojawił się już czwarty album studyjny Who We Are. Najnowszy to Smoke & Mirrors wydany 2 marca 2010.

    Grupa zaczynała jako chrześcijański zespół o nazwie Blyss. W 1999 roku wydała swoje pierwsze wydawnictwo pod nazwą Diff's Lucky Day. W 2000 r., Lifehouse wszedł do studia nagrań, by nagrać pierwszy oficjalny album. Pięć z dwunastu utworów z debiutanckiej EP-ki zostało zremiksowanych i wydanych na płycie No Name Face.

    W 2001 roku grupa nagrała nastrojową balladę do filmu animowanego "Shrek" pt. "You Belong To Me" i w 2006 roku "Good Enough" do filmu animowanego "Dżungla" (The Wild). Również piosenka "Everybody Is Someone" pojawiła się na ścieżce dźwiękowej do filmu "Apartament" (Wicker Park).

    Singiel "Between The Raindrops" promuje najnowszą płytę zespołu zatytułowaną "Almeria" (premiera 11 grudnia 2012 roku).

    Skład

    Obecni członkowie

    • Jason Wade(od 1999) – gitara, gitara basowa, wokal, autor tekstów
    • Rick Woolstenhulme Jr. (od 2000) – perkusja
    • Bryce Soderberg (od 2004) – gitara basowa
    • Ben Carey - gitara, gitara basowa

    Byli członkowie

    • Sean Woolstenhulme - gitara
    • Sergio Andrade – gitara basowa
    • Jon "Diff" Palmer - perkusja
    • Collin Hayden - perkusja
    • Aaron Lord - gitara

    Występy

    • Lifehouse zagrał piosenkę "Blind" w programie Tonight Show z Jay Leno.
    • Zespół zagrał koncert w Southpoint w Nowym Yorku z okazji uroczystego zapalenia lampek na bożonarodzeniowej choince.
    • Zespół Lifehouse zagrał piosenki "The Joke" i "First Time" na Time Square z okazji Sylwestra w roku 2007.

    Piosenki w telewizji

    Kilka utworów Lifehouse można było usłyszeć w polskiej edycji programu "You Can Dance - Po prostu tańcz". W 2 edycji programu mogliśmy usłyszeć piosenki "Everything" (dwa razy) oraz "You And Me", natomiast w 3 edycji hit "Hanging by a Moment".

    Lifehouse w trasie

    W lecie 2007 roku Lifehouse był w trasie koncertowej z grupą Goo Goo Dolls. Trasa koncertowa zakończyła się w grudniu 2007 roku.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • "No Name Face" (2000)
    • "Stanley Climbfall" (2002)
    • "Lifehouse" (2005)
    • "Who We Are" (2007)
    • "Smoke & Mirrors" (2010)
    • "Almeria" (2012)[1]

    Single

    • "Hanging by a Moment" (2001)
    • "Sick Cycle Carousel" (2001)
    • "Breathing" (2001)
    • "Spin" (2002)
    • "Take Me Away" (2002)
    • "You And Me" (2005)
    • "Blind" (2005)
    • "First Time" (2007)
    • "Whatever It Takes" (2007)
    • "Broken" (2008)
    • "Halfway Gone" (2009)
    • "Between The Raindrops" (2012)[1]

    EPki

    • Diff's Lucky Day (1999)
    • Live Session EP (Lifehouse) (2005)

    DVD

    • Everything (2005)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform