Maestro

Kaizers Orchestra

  • Kaizers Orchestra - norweski zespół rockowy założony w 2000 roku. Frontowymi postaciami w grupie są wokalista Janove Ottesen i gitarzysta Geir Zahl, którzy grają ze sobą od 1991 r., kiedy to założyli swój pierwszy zespół Blod, Snått & Juling.

    Debiutancki album Kaizers Orchestra, Ompa til du dør (2001), osiągnął ogromny sukces w Norwegii i utorował grupie drogę poza granice ojczyzny. Dzięki licznym występom na festiwalach rockowych, zespół zyskał popularność m.in. w Danii, Niemczech, Holandii i Austrii. Kaizers Orchestra uznawani są za jedną z najlepszych koncertowych grup Skandynawii, słynącą z wykorzystywania, oprócz klasycznych instrumentów (w tym fisharmonii), także takich przedmiotów, jak beczki, łomy, felgi, popielniczka. Nieodzownym elementem towarzyszącym występom zespołu są również maski przeciwgazowe.

    Muzyka Kaizers Orchestra to połączenie energetycznego rocka z elementami wschodnioeuropejskiego folku. Mieszankę tę określa się też czasem mianem cygańskiego rocka lub ompa rocka. Teksty pisane są po norwesku, w dialekcie Bryne, i opowiadają mroczne historie związane z mafią, rosyjską ruletką, ruchem oporu, ofiarami wojennymi, żeglarzami i szpitalami psychiatrycznymi. Swoisty świat piosenek Kaizers Orchestra współtworzą także liczne tajemnicze postaci, przewijające się w utworach, m.in. Mr. Kaizer, na którego cześć zespół przyjął swoją nazwę.

    Skład

    • Janove Ottesen - wokal, gitara, tamburyn
    • Geir Zahl - gitara, wokal
    • Terje Vinterstø - gitara, wokal, mandolina
    • Rune Solheim - perkusja
    • Helge Risa - fisharmonia, instrumenty klawiszowe
    • Øyvind Storesund - kontrabas

    Dyskografia

    Albumy

    • Ompa Til Du Dør (2001)
    • Evig Pint (2003)
    • Maestro (2005)
    • Maskineri (2008)
    • Våre Demoner (2009)
    • Violeta Violeta Vol. I (2011)
    • Violeta Violeta Vol. II (2011)
    • Violeta Violeta Vol. III (2012)

    EP/Single/Inne

    • Kaizers Orchestra EP (Den gule EPen) (2000)
    • Død Manns Tango (2002)
    • Kontroll På Kontinentet (2002)
    • Mann Mot Mann (2002)
    • The Gypsy Finale (Live) (2004)
    • Maestro (2005)
    • Maestro Bonus CD (2005)
    • Viva la Vega DVD (2006)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform