Dreamin'

Vanessa Williams

  • Vanessa Lynn Williams, znana jako Vaness Williams (ur. 18 marca 1963 w Tarrytown, w stanie Nowego Jorku) – amerykańska aktorka, piosenkarka i autorka tekstów piosenek.

    Życiorys

    Córka Mulata Miltona Williamsa i Afroamerykanki Helen, dorastała w klasie średniej wraz z młodszym bratem Chrisem w Millwood, w stanie Nowego Jorku. Uczyła się gry na fortepianie i rogu. W 1981 roku otrzymała stypendium z Uniwersytetu Syracuse w nowojorskim Syracuse. W 1983 roku zdobyła tytuł Miss Nowego Jorku i następnie startowała do wyborów Miss Ameryki w Atlantic City. W dniu 17 września 1983 roku była pierwszą czarnoskórą Amerykanką, która zwyciężyła w konkursie Miss Ameryki, lecz gdy ujawniono jej zdjęcia w negliżu dla magazynu Penthouse z 1982 roku, 24 lipca 1984 roku została zmuszona do oddania korony najpiękniejszej Amerykanki.

    Swoją karierę ekranową zapoczątkowała gościnnym udziałem w serialach: NBC Partnerki w kryminale (Partners in Crime, 1984) z Loni Anderson, ABC T.J. Hooker (1986) z Williamem Shatnerem i Heather Locklear oraz sitcomie ABC Statek miłości (The Love Boat, 1986) z Tedem McGinleyem i Teri Hatcher. Na kinowym ekranie zadebiutowała w komedii romantycznej Podrywacz artysta (The Pick-up Artist, 1987) u boku Roberta Downeya Jr., Dennisa Hoppera, Danny'ego Aiello i Harveya Keitela.

    W 1988 roku ukazał się jej debiutancki album "The Right Stuff", który przyniósł dużą popularność, status złotej płyty, przychylność krytyków i trzy nominacje do nagrody Grammy. Zagrała w dramacie sci-fi Harley Davidson i Marlboro Man (Harley Davidson and the Marlboro Man, 1991) z Mickeyem Rourke, Donem Johnsonem i Danielem Baldwinem, sitcomie NBC Bajer z Bel-Air (The Fresh Prince of Bel-Air, 1992) z Willem Smithem, thrillerze Egzekutor (Eraser, 1996) u boku Arnolda Schwarzeneggera, Jamesa Caana i Jamesa Coburna. W 1994 roku za rolę w musicalu Freda Ebba na podstawie powieści Manuela Puiga Pocałunek kobiety pająka (Kiss of the Spider Woman) otrzymała Theatre World Award.

    Druga płyta pt. "The Comfort Zone" (1991), podobnie jak i kolejna "The Sweetest Days" (1994) zdobyły status platynowej. Za kreację Hazel Scott w telewizyjnym dramacie biograficznym Buntownik XX wieku (Keep the Faith, Baby, 2000) odebrała nagrodę Złotej Satelity. W 2006 roku przyjęła rolę wyrafinowanej Wilhelminy Slater, wieloletniej dyrektor artystycznej pisma "Mode", która bardzo liczyła na stanowisko naczelnej w serialu ABC Brzydula Betty (Ugly Betty). Po zakończeniu produkcji "Brzyduli..." stacja ABC zatrzymała Vanessę, która przyjęła rolę Renee Perry w Gotowych na wszystko, współlokatorki Lynette Scavo z czasów college'u.

    Życie prywatne

    Była dwukrotnie mężatką: od 2 stycznia 1987 do 1997 z Ramonem Herveyem, z którym ma dwie córki - Melanie (ur. 1987) i Jillian (ur. 1989) oraz syna Devina (ur. 1993), następnie (od 26 września 1999 do sierpnia 2004) kanadyjskim koszykarzem i aktorem Rickiem Foxem, z którym ma córkę Sashę Gabriellę (ur. 1 maja 2000).

    Filmografia

    filmy kinowe

    • 1987: Podrywacz artysta (The Pick-up Artist) jako Rae, dziewczyna z psem
    • 1988: Na celowniku (Under the Gun) jako Samantha Richards
    • 1991: Sobowtór (Another You) jako Gloria
    • 1991: Harley Davidson i Marlboro Man (Harley Davidson and the Marlboro Man) jako Lulu Daniels
    • 1994: Score with Chicks
    • 1996: Egzekutor (Eraser) jako Lee Cullen
    • 1997: Gangster (Hoodlum) jako Francine Hughes
    • 1997: Przepis na życie (Soul Food) jako Teri
    • 1998: Miłosna samba jako Ruby Sinclair
    • 1999: Elmo (The Adventures of Elmo In Grouchland) jako Królowa Odpadów
    • 1999: Zbuntowana klasa (Light It Up) jako Audrey McDonald
    • 2000: Shaft jako Carmen Vasquez
    • 2004: Wakacje rodziny Johnsonów (Johnson Family Vacation) jako Dorothy Johnson
    • 2006: Mój brat (My Brother) jako L'Tisha Morton
    • 2007: And Then Came Love jako Juile
    • 2008: Hannah Montana: Film

    filmy TV

    • 1980: "Miłosna samba" jako Ruby
    • 1989: Bez Osłonek (Full Exposure: The Sex Tapes Scandal) jako Valentine Hayward
    • 1990: O chłopcu, który kochał Boże Narodzenie (The Kid Who Loved Christmas) jako Lynette Parks
    • 1990: Perry Mason: Urwany śpiew (Perry Mason: The Case of the Silenced Singer) jako Terri Knight
    • 1992: Stompin' at the Savoy jako Pauline
    • 1992: Jacksonowie: Amerykański sen (The Jacksons: An American Dream) jako Suzanne de Passe
    • 1995: Nic nie trwa wiecznie (Nothing Lasts Forever) jako Dr Kathy 'Kat' Hunter
    • 1995: Bye Bye Birdie jako Rose Alvarez
    • 1997: Odyseja (The Odyssey) jako Calypso
    • 1998: Sport przyszłości (Futuresport) jako Alexandra 'Alex' Torres
    • 2000: Odważna miłość (The Courage to Love) jako Matka Henriette Delille
    • 2000: Don Kichot (Don Quixote) jako Dulcinea/Aldonza
    • 2000: Kolęda primadonny (A Diva's Christmas Carol) jako Ebony Scrooge
    • 2001: Trzecia Wojna Światowa (WW3) jako M.J. Blake
    • 2002: Buntownik XX wieku (Keep the Faith, Baby) jako Hazel Scott
    • 2004: Na zawołanie (Beck and Call) jako Zoe
    • 2007: Piękny świat brzyduli Betty (The Beautiful World of Ugly Betty) jako Narrator/Wilhelmina Slater

    seriale TV

    • 1984: Partnerki w kryminale (Partners in Crime) jako Roselle Robins
    • 1986: T.J. Hooker jako Pat Williamson
    • 1986: Statek miłości (The Love Boat)
    • 1992: Bajer z Bel-Air (The Fresh Prince of Bel-Air) jako Danny Mitchell
    • 1996: Star Trek: Stacja kosmiczna (Star Trek: Deep Space Nine) jako Arandis
    • 1997: Między braćmi (Between Brothers) jako Rebecca
    • 1999: Lekarze z Miasta Aniołów (L.A. Doctors) jako Dr Leanne Barrows
    • 2000: Światowy styl (Style World) jako Gospodarz
    • 2002: Ally McBeal jako Sheila Hunt
    • 2003: Puls miasta (Boomtown) jako detektyw Katherine Pierce
    • 2006: South Beach jako Elizabeth
    • 2006–2010: Brzydula Betty (Ugly Betty) jako Wilhelmina Slater
    • 2010–2012: Gotowe na wszystko (Desperate Housewives) jako Renee Perry
    • 2012–2013: 666 Park Avenue jako Olivia Doran

    Dyskografia

    albumy studyjne

    • 6 czerwca 1988 : The Right Stuff, wyd. Wing/Mercury
    • 20 sierpnia 1991: The Comfort Zone, wyd. Wing/Mercury
    • 6 grudnia 1994: The Sweetest Days, wyd. Wing/Mercury
    • 5 listopada 1996: Star Bright, wyd. Mercury
    • 26 sierpnia 1997: Next, wyd. Mercury
    • 12 października 2004: Silver & Gold, wyd. Lava/Atlantic
    • 25 stycznia 2005: Everlasting Love, wyd. Lava/Atlantic

    składanki

    • 17 listopada 1998: Greatest Hits: The First Ten Years, wyd. Mercury
    • 23 września 2003: The Christmas Collection: The Best Of
    • 7 października 2003: 20th Century Masters - The Millennium Collection: The Best Of Vanessa Williams, wyd. Mercury
    • 13 stycznia 2004: Love Songs, wyd. Mercury

    Linki zewnętrzne

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform