Big House (Country)

  • Big Country - to szkocka rockowa grupa muzyczna założona w Dunfermline, w Fife w 1981 roku. Była najbardziej popularna w pierwszej połowie lat 80. XX wieku, ale wciąż nagrywa albumy i jest uważana za zespół kultowy. Zespół był znany z muzyki w parze ze szkockim folkiem i mieszaniem stylów muzycznych, jak również z zabawy i inżynierii ich gitarowego dźwięku wywoływanego przez inspirujący duch dud, skrzypiec i innych tradycyjnych instrumentach ludowych. Zespół tworzą obecnie: Mark Brzezicki (perkusista), Tony Butler (basista), Mike Peters (wokalista i gitarzysta), Bruce Watson (gitarzysta) i Jamie Watson (gitarzysta).

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • 1983 The Crossing
    • 1984 Steeltown
    • 1986 The Seer
    • 1988 Peace in Our Time
    • 1991 No Place Like Home
    • 1993 The Buffalo Skinners
    • 1995 Why the Long Face?
    • 1999 Driving to Damascus

    EP

    • 1984 Wonderland

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform