The Temptations

  • The Temptations – amerykańska grupa wokalna związana z gatunkiem soul. Stosuje wielogłosowe harmonie. Grupa przeszła wiele zmian personalnych i stała się odskocznią dla wielu karier solowych.

    W 1989 grupa The Temptations została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

    Skład

    W grupie The Temptations śpiewali:

    • Dennis Edwards – śpiew
    • David Ruffin – śpiew
    • Louis Price – śpiew
    • Eldridge Bryant – śpiew
    • Raymond Davis – śpiew
    • Melvin Franklin – śpiew
    • Damon Harris – śpiew
    • Eddie Kendricks – śpiew
    • Glenn Leonard – śpiew
    • Harry McGilberry – śpiew
    • Richard Street – śpiew
    • Ron Tyson – śpiew
    • Ali "Ollie" Woodson – śpiew
    • Ricky Owens – śpiew
    • Dennis Williams – śpiew
    • Theo Peoples – śpiew
    • Paul Williams – śpiew
    • Cal Osborne – śpiew
    • Otis Williams – śpiew

    Dyskografia

    • Meet the Temptations (1964)
    • The Temptations Sing Smokey (1965)
    • Temptin' Temptations (1965)
    • Gettin' Ready (1966)
    • Temptations Live! (1967)
    • With a Lot o' Soul (1967)
    • In a Mellow Mood (1967)
    • TV Show (19867)
    • The Wish It Would Rain (1968)
    • The Supremes Join the Temptations (1968)
    • Live at the Copa (1968)
    • Cloud Nine (1969)
    • The Temptations Show (1969)
    • Puzzle People (1969)
    • On Broadway (1969)
    • Psychedelic Shack (1970)
    • Live at London's Talk of the Town (1970)
    • The Christmas Card (1970)
    • Together (1970)
    • Sky's the Limit (1971)
    • Solid Rock (1972)
    • All Directions (1972)
    • Masterpiece (1973)
    • Zoom (1973)
    • 1990 (1973)
    • Song for You (1975)
    • House Party (1975)
    • Wings of Love (1976)
    • The Temptations Do the Temptations (1976)
    • Hear to Tempt You (1978)
    • Bare Back (1978)
    • Power (1980)
    • Give Love at Christmas (1980)
    • The Temptations (1981)
    • Reunion (1982)
    • Back to Basics (1983)
    • Surface Thrills (1983)
    • Truly for You (1984)
    • Touch Me (1985)
    • To Be Continued... (1986)
    • Together Again (1987)
    • Special (1989)
    • Milestone (1991)
    • For Lovers Only (1995)
    • My Girl (1997)
    • Phoenix Rising (1998)
    • Ear-Resistable (2000)
    • Awesome (2001)
    • Get Ready (2001)

    Bibliografia

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform