Van Halen

  • Van Halen – grupa hardrockowa, powstała w 1972 roku w Pasadenie (stan Kalifornia), najpierw pod nazwą Mammoth.

    Historia

    Już pierwszy album zespołu osiągnął ogromny sukces komercyjny oraz artystyczny. Edward Van Halen został obwołany wirtuozem gitary, a zespół bił rekordy sprzedaży biletów na swoje szalone koncerty. Do dnia dzisiejszego Van Halen sprzedał ponad 80 milionów płyt dzięki czemu zajmuje 60 miejsce na liście artystów, którzy sprzedali największą liczbę płyt. Biorąc pod uwagę same Stany Zjednoczone zespół sprzedał 56 milionów płyt, z których dwa albumy: Van Halen I oraz 1984 sprzedały się w liczbie ponad 10 milionów egzemplarzy. Tylko 6 innych zespołów może pochwalić się podobnym osiągnięciem za oceanem: The Beatles, Metallica, Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC oraz Def Leppard.

    Album Van Halen I okazał się jednym z najbardziej udanych debiutów w historii muzyki rockowej. Pod tym względem album porównywany jest do debiutanckich płyt: Led Zeppelin, The Jimi Hendrix Experience, Black Sabbath, Metallica czy Guns N' Roses.

    Po nagraniu albumu 1984 z zespołu odszedł charyzmatyczny wokalista David Lee Roth, który zdecydował się na rozpoczęcie kariery solowej. Nie był to zbyt dobry moment na rozstanie ponieważ płyta, na której pojawił się ponadczasowy Jump sprzedawała się rewelacyjnie. W roku 1985 oficjalnym następcą Rotha został Sammy Hagar znany z występów solowych oraz z zespołu Montrose. Pomimo licznych spekulacji o rychłym rozpadzie zespołu Van Halen, kwartet potwierdził swoją klasę znakomicie przyjętym albumem 5150. Sammy Hagar znacznie starszy od pozostałych członków Van Halen nagrał z zespołem również kolejne albumy: OU812, For Unlawful Carnal Knowledge oraz Balance. Po nagraniu płyty Balance oraz odbyciu trasy koncertowej Hagar odszedł z zespołu.

    Co ciekawe po odejściu Hagara przez moment oficjalnym wokalistą Van Halen został ponownie David Lee Roth. Zespół w pierwotnym składzie pojawił się nawet na corocznych nagrodach muzycznych 1996 MTV Video Music Awards. Do powrotu Lee Rotha do zespołu jednak nie doszło a Hagara w zespole ostatecznie zastąpił Gary Cherone znany z Extreme. Nagrana z Cherone płyta Van Halen III nie odniosła zbyt okazałego sukcesu komercyjnego natomiast trasa koncertowa, podczas której zespół grał również piosenki z ery Davida Lee Rotha, okazała się umiarkowanym sukcesem. Zespół przystąpił do nagrywania kolejnego albumu jednak w trakcie sesji nagraniowej, w listopadzie 1999 roku, Gary Cherone zdecydował się opuścić Van Halen.

    W 2003 roku po raz kolejny wokalistą Van Halen został Sammy Hagar. Zespół zdążył jedynie zagrać wspólną trasę koncertową po czym Hagar w roku 2005 po raz kolejny odszedł z zespołu.

    W roku 2006 doszło do spodziewanego już 10 lat wcześniej powrotu Davida Lee Rotha. Razem z Lee Rothem oraz z Wolfgangiem Van Halenem zespół wyruszył na trasę koncertową po całych Stanach Zjednoczonych. Co ciekawe tym razem do współpracy bracia Van Halen nie zaprosili Michaela Anthony, w związku z czym powrót po 21 latach Rotha nie był równoznaczny z powrotem Van Halen do oryginalnego składu. Syn Ediego - Wolfgang w momencie rozpoczęcia trasy koncertowej w roku 2007 miał zaledwie 16 lat. Trasa koncertowa Van Halen z Davidem Lee Rothem okazała się spektakularnym sukcesem komercyjnym i przyniosła ponad 100 milionów dolarów zysku. 7 lutego 2012 ukazał się dwunasty studyjny krążek grupy pt."A Different Kind Of Truth".

    W 2007 zespół został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

    Muzycy

    Obecny skład

    • Alex Van Halen – perkusja (1972–)
    • Eddie Van Halen – gitary, klawisze, dodatkowy wokal (1972–)
    • David Lee Roth – wokal (1974–1985, 1996, 1999–2000, 2001, 2007–)
    • Wolfgang Van Halen – gitara basowa,gitara (2004–2006, 2007–)

    Byli członkowie

    • Mark Stone – gitara basowa (1972–1974)
    • Michael Anthony – gitara basowa, dodatkowy wokal (1974–2006)
    • Sammy Hagar – wokal (1985–1996, 2004–2006)
    • Gary Cherone – wokal (1997–1999)

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Van Halen (1978)
    • Van Halen II (1979)
    • Women and Children First (1980)
    • Fair Warning (1981)
    • Diver Down (1982)
    • 1984 (1984)
    • 5150 (1986)
    • OU812 (1988)
    • For Unlawful Carnal Knowledge (1991)
    • Balance (1995)
    • Van Halen III (1998)
    • A Different Kind of Truth (2012)

    Albumy koncertowe

    • Live Without a Net (1986)
    • Live: Right Here, Right Now (1993)

    Kompilacje

    • The Best Of: Volume I (1996)
    • The Best of Both Worlds (2004)

    Single

    • You Really Got Me (1978)
    • Runnin' With the Devil (1978)
    • Jamie's Cryin' (1978)
    • Ain't Talkin' 'Bout Love (1978)
    • Dance the Night Away (1979)
    • Beautiful Girls (1979)
    • And the Cradle Will Rock (1980)
    • So This Is Love? (1981)
    • Mean Street (1981)
    • Push Comes to Shove (1981)
    • Unchained (1981)
    • (Oh) Pretty Woman (1982)
    • Dancing in the Street (1982)
    • Secrets (1982)
    • Little Guitars (1982)
    • The Full Bug (1982)
    • Where Have All the Good Times Gone (1982)
    • Jump (1984)
    • I'll Wait (1984)
    • Panama (1984)
    • Hot for Teacher (1984)
    • Best of Both Worlds (1986)
    • Dreams (1986)
    • Love Walks In (1986)
    • Summer Nights (1986)
    • Why Can't This Be Love (1986)
    • When It's Love (1988)
    • Black and Blue (1988)
    • Finish What Ya Started (1988)
    • Cabo Wabo (1988)
    • Feels So Good (1989)
    • Poundcake (1991)
    • Runaround (1991)
    • Top of the World (1991)
    • The Dream Is Over (1992)
    • Right Now (1992)
    • Man on Mission (1992)
    • Jump (Live) (1993)
    • Won't Get Fooled Again (1993)
    • Seventh Seal (1995)
    • Don't Tell Me (What Love Can Do) (1995)
    • Can't Stop Lovin' You (1995)
    • Not Enough (1995)
    • Amsterdam (1995)
    • Humans Being (1996)
    • Me Wise Magic (1996)
    • Can't Get This Stuff No More (1997)
    • Without You (1998)
    • One I Want (1998)
    • Fire in the Hole (1998)
    • It's About Time (2004)
    • Up for Breakfast (2004)
    • Tattoo (2012)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform