Leningrad Cowboys

  • Leningrad Cowboys – fiński zespół rockowy, powstały w końcu lat 80. XX wieku, znany ze swoich humorystycznych piosenek i aranżacji znanych przebojów, koncertów z udziałem Chóru Armii Czerwonej, a przede wszystkim z filmów Akiego Kaurismäkiego. Zespół nazywa siebie także najgorszym zespołem w historii rocka, a znakiem charakterystycznym jest ich sceniczny image: czuby na głowie, czarne, przyciasne garnitury i duże, spiczaste buty.

    Historia zespołu

    Zespół powstał dla potrzeb filmu Leningrad Cowboys Go America fińskiego reżysera Akiego Kaurismäkiego. Fikcyjny zespół złożony był z muzyków fińskiego zespołu Sleepy Sleepers oraz kilku innych muzyków. W czasie trwania akcji filmu do zespołu dołączył także były lider brytyjskiego zespołu punkowego The Members Nicky Tesco.

    Po nagraniu filmu zespół nie rozpadł się i nagrywał kolejne płyty, wideo i grał koncerty. Zespół pojawił się w dwóch kolejnych filmach Akiego Kaurismäkiego: w 1994 w Leningrad Cowboys Meet Moses i w Total Balalaika Show, który był rejestracją koncertu dla 70 tys. publiczności w Helsinkach z 12 czerwca 1993 z udziałem 160-osobowego Chóru Armii Czerwonej. Aki Kaurismäki był także reżyserem dwóch teledysków zespołu w 1992: do coveru znanego folkowego przeboju Those Were The Days oraz do Thru The Wire z udziałem Nicky'ego Tesco.

    W 1994 zespół wystąpił na 11 rozdaniu nagród MTV USA Music Awards w Radio City Music Hall w Nowym Jorku, w towarzystwie 70 członków Chóru Armii Czerwonej, grając cover utworu Sweet Home Alabama z repertuaru Lynyrd Skynyrd, występ oglądało około 250 milionów widzów na całym świecie. W tym samym roku Leningrad Cowboys zagrali także duży koncert dla 60 tys. widzów w Berlinie pod nazwą NOKIA Balalaika Show.

    Zespół grał także w Polsce: 3 lipca 1999 w Poznaniu na zakończeniu Poznańskiej Teatralnej Malty dla 45 tys. widzów, a sam Tipe Johnson wspomagał wokalnie Apocalyptikę 16 kwietnia 2009 roku podczas koncertu w warszawskiej Stodole.

    Muzyka

    Obecnie zespół liczy 13 członków, w tym 2 kobiety. Piosenki, z widocznym wpływem polki i rocka progresywnego, zespół wykonuje po angielsku. W repertuarze dominują teksty opisujące humorystycznie rosyjską rzeczywistość (traktory, rakiety np. Space Tractor), rosyjskie piosenki i pieśni folklorystyczne (np. Kalinka), ballady rock'n'rollowe i covery utworów takich zespołów jak The Beatles (np. Yellow Submarine), Led Zeppelin (np. Stairway to Heaven), The Turtles (np. "Happy Together"), czy Lynyrd Skynyrd i innych.

    Dyskografia

    Albumy

    • 1988: 1917–1987
    • 1989: Leningrad Cowboys Go America (muzyka filmowa)
    • 1992: We Cum From Brooklyn
    • 1993: Live in Prowinzz
    • 1993: Total Balalaika Show
    • 1994: Happy Together
    • 1996: Leningrad Cowboys Go Space
    • 1997: Mongolian Barbecue
    • 1999: Thank You Very Many (składanka)
    • 2000: Go Wild (składanka)
    • 2000: Terzo Mondo
    • 2003: Global Balalaika Show
    • 2006: Zombie's Paradise
    • 2011: Buena Vodka Social Club

    Single

    • 1987: L.A. Woman
    • 1992: Thru The Wire
    • 1993: These Boots
    • 1993: Those Were The Days
    • 1996: Jupiter Calling
    • 1996: Where's The Moon
    • 1999: Mardi gras ska
    • 2000: Monkey Groove / Harem
    • 2000: Happy Being Miserable
    • 2006: You're My Heart, You're My Soul

    Filmografia

    Filmy

    • 1989: Leningrad Cowboys Go America (pol. Leningrad Cowboys jadą do Ameryki)
    • 1994: Leningrad Cowboys Meet Moses (pol. Leningrad Cowboys spotykają Mojżesza)

    Koncerty

    • 1993: Total Balalaika Show
    • 2003: Global Balalaika Show

    Filmy krótkometrażowe

    • 1986: Rocky VI
    • 1987: Thru The Wire
    • 1988: L.A. Woman
    • 1991: Those Were The Days
    • 1992: These Boots

    Bibliografia

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform