Lee Hazlewood

  • Lee Hazlewood (ur. 9 lipca 1929 w Mannford w Oklahomie, zm. 4 sierpnia 2007 w Las Vegas w Nevadzie) - amerykański piosenkarz, producent i autor tekstów.

    W 2005 roku dowiedział się, że ma raka nerek; mimo choroby w 2006 roku wydał płytę Cake or Death. Po dwuletniej walce z nowotworem zmarł 4 sierpnia 2007 roku.

    Dyskografia

    • 1963 Trouble Is a Lonesome Town
    • 1964 N.S.V.I.P.
    • 1965 Friday's Child
    • 1966 The Very Special World Of Lee Hazlewood
    • 1967 Lee Hazlewoodism Its Cause and Cure
    • 1968 Nancy and Lee (współpraca z Nancy Sinatra)
    • 1968 Something Special
    • 1968 Love and Other Crimes
    • 1969 The Cowboy and the Lady (współpraca z Ann Margret)
    • 1969 Forty
    • 1970 Cowboy in Sweden
    • 1971 Requiem for an Almost Lady
    • 1972 Nancy and Lee Again (współpraca z Nancy Sinatra)
    • 1972 13
    • 1973 I'll Be Your Baby Tonight
    • 1973 Poet, Fool Or Bum
    • 1974 The Stockholm Kid Live At Berns
    • 1975 A House Safe For Tigers
    • 1976 20th Century Lee
    • 1977 Movin' On
    • 1977 Back On The Street Again
    • 1993 Gypsies & Indians (współpraca z Anna Hanski)
    • 1999 Farmisht, Flatulence, Origami, ARF!!! & Me...
    • 2002 For Every Solution There's a Problem
    • 2002 For Every Question There's an Answer
    • 2002 Bootleg Dreams & Counterfeit Demos
    • 2003 Lycanthrope Tour/Europe 2002
    • 2004 Nancy & Lee 3 (współpraca z Nancy Sinatra)
    • 2006 Lee Hazlewood & das erste Lied des Tages
    • 2006 Cake or Death

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform