Stevie Wonder

  • Stevie Wonder, właśc. Stevland Hardaway Judkins (ur. 13 maja 1950 w Saginaw) – amerykański wokalista popowy, kompozytor, producent i multiinstrumentalista.

    Biografia

    Stevie Wonder urodził się jako wcześniak. Nadmiar tlenu w inkubatorze doprowadził do utraty wzroku. Jest jedną z najbardziej prominentnych osób na amerykańskiej i międzynarodowej scenie muzycznej. Jego bardzo eklektyczny styl zawiera elementy muzyki funk, soul, R&B, jazzu, bluesa, rock and rolla, a nawet progresywnego rocka.

    Stevie Wonder współpracował z wieloma znanymi wykonawcami sceny muzycznej. Zdaniem krytyków do największych wspólnych przebojów należała piosenka Ebony and Ivory śpiewana wspólnie z Paulem McCartneyem. Współpracował także z Johnem Lennonem, Michaelem Jacksonem, Bobem Dylanem, Snoop Doggiem, Rayem Charlesem, Steviem Ray Vaughanem, Busta Rhymesem, Beyonce, Herbie Hancockiem i innymi.

    Okres w jego twórczości od 1972 roku do 1976 został nazwany przez krytyków muzycznych jako „Classic Period”, uważając płyty wydane w tym okresie za szczytowe osiągnięcia artysty.

    Przed wyborami do sejmu kontraktowego w Polsce w 1989 roku przebywający wówczas w Polsce Stevie Wonder udzielił wsparcia NSZZ Solidarność. Na specjalnym spotkaniu w jednej z warszawskich kawiarni zaśpiewał razem z Janem Lityńskim i Jackiem Kuroniem piosenkę I Just Called To Say I Love You.

    W tym samym roku artysta został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

    7 lipca 2009 uczestniczył w ceremonii pogrzebowej Michaela Jacksona w Los Angeles.

    Do najbardziej znanych piosenek Steviego Wondera należą między innymi: Isn’t She Lovely, I Wish, Sir Duke, Pastime Paradise, Send One Your Love, Happy Birthday, For Your Love, Part-Time Lover, Do I Do, I Just Called To Say I Love You oraz Superstition.

    Dyskografia

    • 1962 – The Jazz Soul of Little Stevie
    • 1962 – Tribute to Uncle Ray
    • 1963 – The 12 Year Old Genius (live)
    • 1963 – With a Song in My Heart
    • 1963 – Workout Stevie, Workout
    • 1964 – Stevie at the Beach
    • 1965 – Stevie Wonder
    • 1966 – Uptight
    • 1966 – Down to Earth
    • 1967 – I Was Made to Love Her
    • 1967 – Someday at Christmas
    • 1968 – Eivets Rednow... Alfie
    • 1968 – For Once in My Life
    • 1969 – My Cherie Amour
    • 1970 – Stevie Wonder Live
    • 1970 – Signed, Sealed & Delivered
    • 1970 – Live at the Talk of the Town
    • 1971 – Where I'm Coming From
    • 1972 – Music of My Mind
    • 1972 – Talking Book
    • 1973 – Innervisions
    • 1974 – Fulfillingness' First Finale
    • 1976 – Songs in the Key of Life
    • 1979 – Journey Through the Secret Life of Plants
    • 1980 – Hotter than July
    • 1984 – The Woman in Red
    • 1985 – In Square Circle
    • 1987 – Characters
    • 1991 – Jungle Fever
    • 1995 – Conversation Peace
    • 1995 – Natural Wonder (live)
    • 2005 – A Time To Love

    Nagrody

    • 1973
      • Nagroda Grammy w kategorii Best Male R&B Vocal Performance i Nagroda Grammy w kategorii Best R&B Song za Superstition
      • Nagroda Grammy w kategorii Best Male Pop Vocal Performance za You Are The Sunshine Of My Life
      • Nagroda Grammy w kategorii Album of the Year za Innervisions
    • 1974
      • Nagroda Grammy w kategorii Best R&B Song za Living For The City
      • Nagroda Grammy w kategorii Best Male R&B Vocal Performance za Boogie On Reggae Woman
      • Nagroda Grammy w kategorii Best Male Pop Vocal Performance za Fulfillingness’ First Finale
      • Nagroda Grammy w kategorii Album of the Year za Fulfillingness’ First Finale
    • 1976
      • Nagroda Grammy w kategorii Best Male R&B Vocal Performance za I Wish
      • Nagroda Grammy w kategorii Best Male Pop Vocal Performance i Nagroda Grammy w kategorii Album of the Year za Songs In The Key Of Life
      • Nagroda Grammy w kategorii Producer of the Year
    • 1985 – Nagroda Grammy w kategorii Best Male R&B Vocal Performance za In Square Circle
    • 1986 – Nagroda Grammy w kategorii Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal za That’s What Friends Are For
    • 1995 – Nagroda Grammy w kategorii Best R&B Song i Nagroda Grammy w kategorii Best Male R&B Vocal Performance za For Your Love
    • 1998 – Nagroda Grammy w kategorii Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist(s) i Nagroda Grammy w kategorii Best Male R&B Vocal Performance za St. Louis Blues
    • 2002 – Nagroda Grammy w kategorii Best R&B Performance by a Duo or Group with Vocals za Love’s In Need Of Love Today
    • 2005
      • Nagroda Grammy w kategorii Best R&B Performance by a Duo or Group with Vocals za So Amazing i Nagroda Grammy w kategorii Best Male Pop Vocal Performance za From The Bottom Of My Heart
    • 2006 – Nagroda Grammy w kategorii Best Pop Collaboration with Vocals za For Once In My Life
    • 2008 – Nagroda im. Gershwinów[11]

    Odznaczenia

    • Prezydencki Medal Wolności – 2014[12]
    • Commandeur Orderu Sztuki i Literatury – Francja, 2010[13]

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform