Sia

  • Sia Kate Isobelle Furler, znana pod pseudonimem Sia (ur. 18 grudnia 1975 w Adelaide) – australijska autorka piosenek i wokalistka soulowa, jazzowa, downtempo i popowa.

    Biografia

    1975–1995: Dzieciństwo, edukacja

    Furler urodziła się 18 grudnia 1975 roku w Adelaide w Australii Południowej. Jej rodzice, Phil B. Colson i Loene Furler, byli członkami zespołu o nazwie The Soda Jerks, tworzącego w gatunku rockabilly. Colson był także muzykiem w innych grupach, w tym m.in. Foreday Riders, Rum Jungle, Fat Time, Jump Back Jack i Mount Lofty Rangers, a Furler – wykładowcą sztuki oraz chórzystką Mount Lofty Rangers.

    1996–2000: Crisp, OnlySee

    Na początku lat dziewięćdziesiątych Furler zaczęła grać koncerty w lokalnych klubach z muzyką acid jazz. W wieku 17 lat została wokalistką zespołu jazzowo-funkowego Crisp.

    2000–2007: Healing is Difficult, Colour the Small One

    W 2000 roku Sia podpisała kontrakt płytowy z wytwórnią Dance Pool (należącą do Sony Music).

    W 2003 roku Furler wydała swój pierwszy mini-album pt. Don't Bring Me Down. Wydawnictwo promowały single „Breathe Me” i „Where I Belong”, który miał zostać wykorzystany w oficjalnej ścieżce dźwiękowej filmu Spider-Man 2, jednak ostatecznie nie pojawił się w produkcji z powodu konfliktu z wytwórnią nagraniową.

    Na początku 2005 roku Furler opuściła wytwórnię Go! Beat Records z powodu niezadowolenia z prowadzonej przez firmę kampanii reklamowej nowego albumu. Wokalistka wyjechała wówczas do Nowego Jorku.

    2008–2009: Lady Croissant, Some People Have Real Problems

    W kwietniu 2007 roku ukazał się pierwszy koncertowy album Furler, zatytułowany Lady Croissant.

    W styczniu 2008 roku wokalistka wystąpiła gościnnie w programie Late Night with Conan O'Brien, podczas którego zaprezentowała piosenkę „The Girl You Lost to Cocaine”. W tym samym miesiącu wydała swój kolejny album studyjny – Some People Have Real Problems.

    2009–2013: We Are Born, światowa rozpoznawalność

    W 2007 roku Furler nawiązała kontakt z menedżerem Christiny Aguilery, z którym nagrała swój utwór „Death by Chocolate” z płyty Some People Have Real Problems. Dwa lata później Sia i australijski producent Samuel Dixon.

    W czerwcu 2010 roku Furler wydała swój piąty album studyjny, zatytułowany We Are Born.

    W 2010 roku Sia otrzymała sześć nominacji do nagród muzycznych ARIA. Jedna z piosenek z płyty, „My Love”, znalazła się na ścieżce dźwiękowej do filmu Saga „Zmierzch”: Zaćmienie.

    W czerwcu 2010 roku Sia odwołała swoją trasę koncertową z powodów zdrowotnych.

    30 marca 2012 roku Furler wydała swój pierwszy album kompilacyjny, zatytułowany Best Of....

    1 kwietnia tego samego roku, Sia zaśpiewała gościnnie na singlu „Wild Ones” producenta Flo Rida.

    2013–obecnie: 1000 Forms of Fear, This Is Acting

    Na początku 2013 roku wokalistka nagrała utwór „Kill and Run”, napisany na potrzeby ścieżki dźwiękowej do filmu Wielki Gatsby.

    Płytę zapowiadał utwór „Chandelier”.

    4 lipca 2014 roku został wydany szósty album studyjny piosenkarki, zatytułowany 1000 Forms of Fear.

    9 stycznia 2015 roku ukazała się solowa wersja utworu „Elastic Heart”, który został czwartym singlem.

    Życie prywatne

    W 1997 roku Furler planowała podróż ze swoim partnerem, Danem. Mężczyzna zginął jednak potrącony przez samochód w Londynie tydzień przed jej przylotem z Tajlandii, którą odwiedziła w trakcie podróży do Europy.

    Pod koniec czerwca 2010 roku na oficjalnej stronie internetowej artystki pojawiło się oświadczenie, w którym poinformowała, że zaplanowane koncerty i wszelkie wydarzenia związane z promocją płyty zostały odwołane z powodu problemów ze zdrowiem.

    6 czerwca 2014 roku Furler zaręczyła się z Erikiem Andersem Langiem, realizatorem filmów dokumentalnych.

    Dyskografia

    • OnlySee (1997)
    • Healing Is Difficult (2001)
    • Colour the Small One (2004)
    • Some People Have Real Problems (2008)
    • We Are Born (2010)
    • 1000 Forms of Fear (2014)
    • This Is Acting (2015)

    Filmografia

    • 2004 – Piccadilly Jim jako wokalistka w nowojorskim barze
    • 2014 - Annie jako wolontariuszka
    • 2010 – Burleska (Burlesque)
    • 2008 – Grey's Anatomy: Here Comes the Flood
    • 2006 – Annapolis
    • 2005 – Zgadnij kto (Guess Who)
    • 2004 – 36 (36 Quai des Orfévres)
    • 2004 – Mama na obcasach (Raising Helen)
    • 2002 – Błękitna fala (Blue Crush)
    • 2002 – Wieczny student (Van Wilder)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform