Come Back To Me

Vanessa Hudgens

  • Vanessa Anne Hudgens (ur. 14 grudnia 1988 w Salinas) – amerykańska aktorka, piosenkarka, modelka i tancerka.

    Kariera

    Film

    Vanessa Hudgens debiutowała rolą Noel w filmie Trzynastka. Później wystąpiła w filmie Thunderbirds jako Tin-tin. Popularność przyniosła jej jednak rola Gabrielli Montez w trzech disneyowskich produkcjach: High School Musical, High School Musical 2 oraz High School Musical 3: Ostatnia klasa. Pojawiła się również w serialu Drake and Josh. W kinowym filmie Bandslam wcieliła się w rolę Sam. W 2011 r. odbyły się premiery dwóch produkcji z jej udziałem: Beastly oraz Sucker Punch. Niedawno w kinach premierę miał kolejny film, w którym zagrała – Podróż na Tajemniczą Wyspę. Niedawno ukazał się kolejny film z jej udziałem Spring Breakers (2013), w którym zagrała jedną z głównych ról - Candy. W 2014 roku zdobyła nominację do nagrody MTV Movie Awards 2014 w kategorii najlepszy pocałunek wraz Ashley Benson i Jamesem Franco za film Spring Breakers.

    Muzyka

    Debiutancki album Vanessy Hudgens – V, został wydany we wrześniu 2006 przez Hollywood Records, disneyowskie studio nagrań.

    Moda

    Vanessa Hudgens karierę modelki zaczęła jako dziecko, prezentując ubrania projektantów dziecięcych. Następnie wystąpiła również w kilku reklamach. Dla Old Navy Commercial wystąpiła w stroju kąpielowym, a w Neutrogena Commercial reklamowała kosmetyki z tej serii. Później stała się modelką marki Red Marc Ecko Commercial oraz linii odzieżowej amerykańskiej sieci sklepów Sears. Od 2014 roku jest twarzą marki odzieżowej BONGO.

    Biografia

    Vanessa Hudgens urodziła się w Salinas (Kalifornia) w rodzinie Grega Hudgens i Giny Guanco. Jej rodzina przeprowadziła się do Los Angeles z powodu rozwijania się kariery Vanessy. Ma młodszą siostrę Stellę, która także jest aktorką. Vanessa jako dziecko marzyła, by zostać pediatrą. Jest fanką Natalie Wood, Alici Keys i Céline Dion.

    Talent u Vanessy zauważyli rodzice. Jak sama mówi: Ciągle urządzałam pokazy dla moich rodziców, przebierając się i śpiewając różne piosenki.... W wieku 7 lat posłali ją do szkoły o profilu aktorskim. W wieku 8 lat zaczęła grać w teatrze, z którym od 9 roku życia wyjeżdżała na przedstawienia. Gdy miała 12 lat wyprowadziła się od rodziców, ponieważ nie mogli z nią podróżować, gdyż jej młodsza siostra – Stella źle znosiła podróże. Vanessa mieszkała z opiekunką w miejscowościach, w których występowała. Od 7 klasy szkoły podstawowej ma indywidualny tok nauczania z powodu rozwijającej się kariery, uniemożliwiającej normalną naukę.

    Karierę aktorską zaczęła od ról epizodycznych, a potem nadeszła większa rola Noel w Thirteen. Następnie zagrała Gabriellę Montez w High School Musical, co uczyniło ją sławną. Po tym sukcesie ponownie wcieliła się w rolę Gabrielli w sequelu. 17 sierpnia premierę na amerykańskim Disney Channel oglądało 17,2 miliona widzów, co było nowym rekordem w historii amerykańskiej telewizji kablowej.

    Wkrótce po premierze w telewizji filmu High School Musical, piosenki wykonywane w duecie z Zakiem Efronem trafiły na amerykańskie listy przebojów. Singel Breaking free pobił rekord awansu w notowaniach, awansując z miejsca 86 na 4 w ciągu dwóch tygodni.

    W 2006 Vanessa wydała swój debiutancki album – V. W pierwszym tygodniu po premierze sprzedano 70 tys. egzemplarzy. Nagrała 2 teledyski do singli: Come Back to Me i Say Ok. Jej piosenka Let's Dance została użyta do promocji amerykańskiego Tańca z gwiazdami (Dancing with the stars). Te trzy piosenki wykonywała również podczas High School Musical: The Concert, gdzie oprócz swoich utworów śpiewała ścieżkę dźwiękową z filmu. 1 lipca 2008r wydała swój drugi solowy album – Identified. Do tej płyty nakręciła tylko jeden teledysk – do piosenki "Sneakernight". Album w pierwszym tygodniu sprzedał się w 22 084 egzemplarzach czyli o 12 000 mniej niż pierwszy album.

    11 kwietnia na antenie radia Disney (w USA) można było usłyszeć jej singel – Sneakernight promujący jej nowy album.

    6 września 2007 w USA ujawniono nagie zdjęcia z Vanessą Hudgens.

    W 2009 roku otrzymała nominacje do nagród MTV Movie Awards 2009 w dwóch kategoriach: Najlepsza przełomowa rola żeńska i Najlepszy pocałunek wraz z Zakiem Efronem. Obie te nominacje otrzymała za film High School Musical 3: Ostatnia klasa.

    W styczniu 2015 roku pojawiła w spektaklu Gigi gdzie zagrała główną rolę. Spektakl miał swoją premierę na Brodwayu.

    Filmografia

    • Trzynastka (2003) jako Noel
    • Thunderbirds (2004) jako Tintin
    • High School Musical (2006) jako Gabriella Montez
    • Drake i Josh (2006) jako Becca
    • Nie ma to jak hotel (2006) jako Corrie
    • High School Musical 2 (2007) jako Gabriella Montez
    • High School Musical 3: Ostatnia klasa (2008) jako Gabriella Montez
    • Bandslam (2009) jako Sam
    • Beastly (2010) jako Linda Taylor
    • Sucker Punch (2011) jako Blondie
    • Podróż na Tajemniczą Wyspę (2012) jako Kailani
    • Gimme Shelter (2012) jako Apple
    • Spring Breakers (2012) jako Candy
    • Polowanie na łowcę (2013) jako Cindy Paulson
    • Maczeta zabija (2013) jako Cereza
    • The Kitchen Sink (2015)

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform