Big Daddy Kane

  • Big Daddy Kane, właściwie Antonio Monterio Hardy) – amerykański raper.

    Zaczynał od rapowania z pomocą automatu perkusyjnego na Long Island w Nowym Jorku. Wraz z DJ-em o pseudonimie Mr Cee zrealizował kilka albumów, które wypełniły zwięzłe piosenki, stylistycznie mieszczące się między muzyką soulową a rapem.

    "Ain't No Stoppin' Us Now" i "Smooth Operator" to najlepsze przykłady jego ciężkiego, zmysłowego brzmienia. Talent produkcyjny Marleya Marla oraz zdecydowany rytm wypracowany przez Mr Cee w znacznym stopniu przyczyniły się do osiągnięcia subtelnej atmosfery lepszych nagrań Kane'a. Jego atrakcyjność, oprócz przystojnej sylwetki, polega na zdolności tworzenia ostrych utworów rapowych, takich jak "Raw" z debiutanckiej płyty, zawierających afrocentryczne, muzułmańskie traktaty. Gościnnie wystąpił w słynnym utworze Public Enemy "Burn Hollywood Burn". Pod koniec lat 80., razem z Ice'em-T, prowadził serię wykładów dla młodzieży kolorowej w szkołach średnich w Detroit. Będąc fanem muzyki soulowej, przez wielu porównywanym do Barry'ego White'a. Zaśpiewał z nim w duecie na płycie A Taste Of Chocolate, znalazł się na niej także duet z córką Malcolma X – Gamilą Shabazz. Pracował także jako niezależny autor tekstów dla wytwórni Cold Chillin', pisząc m.in. z Roxanne Shante i Biz Markiem.

    Jego pseudonim jest skrótem od słów King Asiatic Nobody's Equal (ang. Azjatyckiemu królowi nikt nie dorówna).

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • Long Live the Kane (1988)
    • It's a Big Daddy Thing (1989)
    • Taste of Chocolate (1990)
    • Prince of Darkness (1991)
    • Looks Like a Job For... (1993)
    • Daddy's Home (1994)
    • Veteranz Day (1998)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform