I Want You To Want Me (Stereo)

Cheap Trick

  • Cheap Trick – amerykański zespół powstały w 1975 r. Ich muzyka łączyła punk-rock, pop i heavy metal. W 1977 r. grupa wydała swój pierwszy album Cheap Trick. W tym samym roku powstała druga płyta In Color.

    Zespół Cheap Trick bardzo rzadko cieszył się mainstreamowym sukcesem, chociaż miał wielu miłośników, co zawdzięczał częstym trasom koncertowym i połączeniu popowych dźwięków z melodyjnością Beatelsów i energią punk rocka. Był z pewnością pierwszym zespołem grającym pop-punk. Muzyka tej formacji zyskała szczególną sławę w Japonii.

    Zespół wydał łącznie ponad 20 albumów i ma na koncie takie utwory jak: "The Flame", "Can't Stop Falling Into Love", "Don't Be Cruel" czy "I Want You to Want Me".

    Od 2009 roku zespół kontynuuje tournee w oryginalnym składzie. O zespole można często znaleźć wzmianki w japońskiej prasie. Zespół często nazywany jest tam „Amerykańskimi Bitelsami”. Stan Illinois uchwalił dzień 1 kwietnia dniem Cheap Trick w państwie. Zespół zajmuje 25 pozycje na liście VH1, 100 Najlepszych Artystów Hardrockowych.

    Historia

    Powstanie zespołu (1967-1973)

    W 1961 roku Nielsen zaczął grywać lokalnie w stanie Illinois na cennych i rzadkich gitarach. Założył on kilka lokalnych zespołów takich jak The Pagans, The Boyz i The Grim Reapers. W 1967 rok utworzył wraz z Pettersonem zespół Fuse.

    Fuse wydało płytę długo grającą w 1968 roku za pośrednictwem Epic Records, który był powszechnie ignorowany. Na LP znajdowały się utwory hardrockowe oraz czerpiące brzmieniem z progresywnego rocka. Bun E. Carlos ówczesny perkusista Fuse, zdenerwowany brakiem sukcesu i pierwszej płyty wyjechał w 1971 roku do Filadelfii. Reszta składu w latach 72-73 zwała zespół Sick Man of Europe. Po europejskiej trasie koncertowej Nielsen i Petersson powrócili do Rockford i dołączyli do Carlosa.

    Randy Xeno Hogan był pierwszym wokalistą Cheap Trick, jednak opuścił zespół tuż po jego utworzeniu. Zastąpił go Robi Zander.

    Skład

    • Robin Zander - wokal
    • Rick Nielsen - gitara
    • Tom Petersson - gitara basowa
    • Bun E. Carlos - perkusja

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Cheap Trick (1977)
    • In Color (1977)
    • Heaven Tonight (1978)
    • Cheap Trick at Budokan (1979)
    • Dream Police (1980)
    • All Shook Up (1980)
    • One On One (1982)
    • Next Position Please (1983)
    • Standing On The Edge (1985)
    • The Doctor (1986)
    • Lap of Luxury (1988)
    • Busted (1990)
    • Greatest Hits 1976-1991 (1991)
    • Woke Up With a Monster (1994)
    • Cheap Trick (1997)
    • At Budokan: The Complete Concert (1998)
    • Music For Hangovers (2001, live)
    • Special One (2003)
    • Rockford (2006)

    Albumy koncertowe

    • (1978) At Budokan
    • (1999) Music for Hangovers
    • (2001) Silver

    Kompilacje

    • (1991) The Greatest Hits
    • (1996) Sex, America, Cheap Trick
    • (2000) Authorized Greatest Hits
    • (2004) The Essential Cheap Trick

    Ścieżki dźwiękowe do filmów

    • Over The Edge (1979)
    • Roadie (1980)
    • Up The Academy (1980)
    • Heavy Metal (1981)
    • Rock & Rule (1981)
    • Spring Break (1983)
    • Up The Creek (1984)
    • Top Gun (1986)
    • Say Anything (1988)
    • Caddyshack 2 (1988)
    • Another Way (1988)
    • Queens Logic (1990)
    • Look Who’s Talking Too (1991)
    • Gladiator]' (1992)
    • Encino Man (1992)
    • Howard Stern's Private Parts (1997)
    • Small Soldiers (1998)
    • Detroit Rock City (1999)
    • Joe Dirt (2001)
    • Daddy Day Care (2003)
    • This Thing of Ours (2003)
    • Garfield (2004)

    Single

    • (1977) "Oh Candy"
    • (1978) "Surrender" - poz. 62 US
    • (1979) "I Want You To Want Me" - poz. 7 US, poz. 29 UK
    • (1979) "Ain't That A Shame" - poz. 35 US
    • (1979) "Dream Police" - poz. 26 US
    • (1980) "Voices" - poz. 32 US
    • (1980) "Way Of The World" - poz. 73 UK
    • (1980) "Everything Works If You Let It" - poz. 44 US
    • (1980) "Stop This Game" - poz. 48 US
    • (1982) "If You Want My Love" - poz. 45 US, poz. 57 UK
    • (1982) "She's Tight" - poz. 65 US
    • (1985) "Tonight It's You" - poz. 44 US
    • (1986) "It's Only Love" - US
    • (1988) "The Flame" - poz. 1 US, poz. 77 UK
    • (1988) "Don't Be Cruel" - poz. 4 US, poz. 77 UK
    • (1988) "Ghost Town" - poz. 33 US
    • (1989) "Never Had A Lot To Lose" - poz. 75 US
    • (1990) "Can't Stop Fallin' Into Love" - poz. 12 US
    • (1990) "Wherever Would I Be?" - poz. 50 US
    • (1994) "Woke Up With A Monster" - US
    • (1994) "You're All I Wanna Do" - US
    • (1996) "Gift" - US
    • (1997) "Say Goodbye" - US
    • (1999) "That 70's Song" - US
    • (2003) "Scent Of A Woman" - US
    • (2006) "Perfect Stranger" - US
    • (2006) "Come On, Come On, Come On" - US

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform