David Byrne

  • David Byrne (ur. 14 maja 1952 w Dumbarton, Szkocja nagrany wraz z Brianem Eno z wykorzystaniem samplingu.

    Jest też producentem muzycznym (np. minialbum Mesopotamia z 1982 roku zespołu The B-52's).

    Byrne jest również założycielem wytwórni płytowej Luaka Bop wydającej płyty takich artystów jak Jim White czy Zap Mama.

    W 2001 roku utwór Byrne'a Like Humans Do został wykorzystany przez Microsoft do zaprezentowania Windows Media Playera.

    Dyskografia

    • 1989 Rei Momo
    • 1991 The Forest
    • 1992 Uh-Oh
    • 1994 David Byrne
    • 1997 Feelings
    • 2001 Look Into the Eyeball
    • 2004 Grown Backwards
    • 2008 Everything That Happens Will Happen Today (z Brianem Eno)
    • 2008 Big Love: Hymnal
    • 2010 Here Lies Love (z Fatboy Slimem)
    • 2010 Wall Street: Money Never Sleeps (z Craigiem Armstrongiem i Brianem Eno)
    • 2012 Love This Giant (z St.Vincent)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform