Joe Pesci

  • Joe Pesci, właśc. Joseph Franco Pesci (ur. 9 lutego 1943 w Newark) – amerykański aktor charakterystyczny pochodzenia włoskiego. Zdobywca Oscara dla najlepszego aktora drugoplanowego za rolę w filmie Chłopcy z ferajny w 1991.

    Życiorys

    Pochodzi z włoskiej rodziny. Ma 163 cm wzrostu.

    Zaczynał karierę jako aktor dziecięcy, muzyk i komik. Długo bez powodzenia próbował podbić Hollywood, przełomem okazała się dopiero rola we Wściekłym byku Martina Scorsese. Za kreację Joeya La Motty, brata boksera Jake’a La Motty (w tej roli Robert De Niro) został nominowany do Oscara.

    Lata 90. utrwaliły gwiazdorską pozycję aktora, który dzielił swój czas głównie między komedie i filmy gangsterskie. Stworzył wówczas m.in. brawurowe komediowe kreacje w filmach Kevin sam w domu, Kevin sam w Nowym Jorku czy kontynuacjach Zabójczej broni.

    Filmografia

    • Pieniądze albo śmierć (1976) jako Joe Salvino
    • Backtrack (1977) jako Leo Carelli
    • Wściekły byk (1980) jako Joey La Motta
    • Szybciej tańczyć nie umiem (1982) jako Roger
    • Dear Mr. Wonderful (1982) jako Ruby Dennis
    • Łatwe pieniądze (1983) jako Nicky Cerone
    • Eureka (1983) jako Mayakofsky
    • Dawno temu w Ameryce (1984) jako Frankie Monaldi
    • Człowiek w ogniu (1987) jako David
    • Moonwalker (1988) jako Mr. Big
    • Zabójcza broń 2 (1989) jako Leo Getz
    • Wesele Betsy (1990) jako Oscar Henner
    • Chłopcy z ferajny (1990) jako Tommy De Vito
    • Kevin sam w domu (1990) jako Harry
    • JFK (1991) jako David Ferrie
    • Wspaniały Louis (1991) jako Louie Kritski
    • Reporter (1992) jako Leon „Bernzy” Bernstein
    • Zabójcza broń 3 (1992) jako Leo Getz
    • Kevin sam w Nowym Jorku (1992) jako Harry
    • Mój kuzyn Vinny (1992) jako Vincent „Vinny” LaGuardia Gambini
    • Prawo Bronxu (1993) jako Carmine
    • Z honorami (1994) jako Simon Wilder
    • Jimmy Hollywood (1994) jako Jimmy Alto
    • Kasyno (1995) jako Nicky Santoro
    • Przygoda na rybach (1997) jako Joe Waters
    • Osiem głów w torbie (1997) jako Tommy Spinelli
    • Zabójcza broń 4 (1998) jako Leo Getz
    • Dobry agent (2006) jako Joseph Palmi
    • Love Ranch (2010) jako Charlie Bontempo

    Występy gościnne

    • Opowieści z krypty (1989-96; serial TV) jako Vic / Jack

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform