Everlast

  • Everlast, właściwie Erik Schrody (urodzony 18 sierpnia 1969 w Valley Stream w stanie Nowy Jork) – amerykański wokalista i twórca piosenek, znany z łączenia hip-hopu z rockiem i bluesem. Do 1996 był wokalistą w grupie House of Pain, zajmującej się rapem. W 1998 roku przeszedł ciężki zawał serca. W 2000 razem z Santaną otrzymał nagrodę Grammy w kategorii „Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal” („Najlepsze rockowe wykonanie w duecie lub grupie z wokalistą”) za utwór „Put your lights on”. Do 2009 roku pod pseudonimem „Mr. White”, udzielał się w projekcie muzycznym La Coka Nostra.

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • Forever Everlasting (1990)
    • Whitey Ford Sings the Blues (1998)
    • Today EP (1999)
    • Eat at Whitey’s (2000)
    • White Trash Beautiful (2004)
    • Love, War and Ghost of Whitey Ford (2008)
    • Songs of the Ungrateful Living (2011)
    • The Life Acoustic (2013)

    z House of Pain

    • House of Pain (Fine Malt Lyrics) (1992)
    • Same As It Ever Was (1994)
    • Truth Crushed To Earth Shall Rise Again (1996)
    • Shamrocks & Shenanigans (2004)

    z La Coka Nostra

    • A Brand You Can Trust (2009)

    Wybrane występy gościnne

    • Ice-T – „What Ya Wanna Do?” (The Iceberg, 1989)
    • Madonna – „Waiting (Remix)” (Rain (Maxi-Single), 1993)
    • Carlos Santana – „Put Your Lights On” (Supernatural, 1999)
    • Dilated Peoples – „Ear Drums Pop (Remix)” (The Platform, 2000)
    • DJ Muggs – „Razor to Your Throat” (Soul Assassins II, 2000)
    • Run–D.M.C. – „Take the Money and Run” (Crown Royal, 2001)
    • Kurupt – „Kuruption” (Space Boogie: Smoke Oddessey, 2001)
    • Limp Bizkit – „Faith/Fame Remix” (New Old Songs, 2001)
    • Hesher – „Whose Generation” (Hesher, 2001)
    • DJ Muggs – „Gone for Good” (Dust, 2003)
    • Cypress Hill – „Rock Superstar”
    • Snoop Dogg – „My Medicine” (Ego Trippin', 2008)
    • Ill Bill – „Only Time Will Tell” „Pain Gang”(The Hour of Reprisal, 2008)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform