Metal Church

  • Metal Church – amerykański zespół heavymetalowy powstały w Aberdeen, w stanie Waszyngton.

    Historia

    Pierwsze wydawnictwo, demo Red Skies zostało wydane w 1981 roku, w rok po sformowaniu grupy. Następnie wydano jeszcze trzy dema, dwa w 1982 roku (Four Hymns i Hitman) i jedno w '85 (Highway Star), w tym samym roku wydano też debiutancki album. Najnowszym album This Present Wasteland, wydany został we wrześniu 2008. Z oryginalnego składu pozostał jedynie lider - gitarzysta Kurdt Vanderhoof. W 2009 roku grupa została rozwiązana.

    Muzyka

    Styl zespołu to wczesny speed metal/thrash metal, także amerykański power metal, klasyczny heavy metal. Metal Church powstał w czasie formowania się thrash metalu, jednak nie ewoluował w sposób podobny do wielu innych grup z tego okresu. Wokal zachował melodyjność i nie przypomina "zachrypniętego" sposobu śpiewania typowego dla thrashu. W warstwie tekstowej zespół porusza tematykę społeczeństwa, śmierci, emocji i przemyśleń.

    Członkowie

    Obecni

    • Ronny Munroe - wokal (2003-2009, od 2012)
    • Kurdt Vanderhoof - gitara (1980-1987, 1998-2009, od 2012)
    • Jay Reynolds - gitara (2001-2008, od 2012)
    • Steve Unger - gitara basowa (2004-2009, od 2012)
    • Jeff Plate - perkusja (2006-2009, od 2012)

    Byli

    • Wokal
      • Ed Bull (1980-1981)
      • Mike Murphy (1981)
      • David Wayne (1982-1988, 1999-2001)
      • Mike Howe (1989-1994)
    • Gitara
      • Rick Condrin (1980)
      • Craig Wells (1982-1994)
      • Mark Baker (1986)
      • John Marshall (1988-2001)
      • Rick van Zandt (2008-2009)
    • Gitara basowa
      • Steve Hott (1981)
      • Duke Erickson (1982-2001)
    • Perkusja
      • Aaron Zimpel (1980)
      • Carl Sacco (1981)
      • Tom Weber (1982)
      • Kirk Arrington (1982-1994, 1998-2006)

    Dyskografia

    • Metal Church (1984)
    • The Dark (1986)
    • Blessing in Disguise (1989)
    • Human Factor (1991)
    • Hanging in the Balance (1993)
    • Masterpeace (1999)
    • The Weight of the World (2004)
    • A Light in the Dark (2006)
    • This Present Wasteland (2008)
    • Generation Nothing (2013)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform