Jewel

Cranes

  • Cranes to brytyjski zespół grający dream pop z dużymi wpływami rocka gotyckiego. Powstał w środkowych 80. w Portsmouth, w Anglii. Kojarzeni są z subtelnym, wysokim głosem ich wokalistki, Alison Shaw, opisanej przez New Musical Express jako piękną syrenę duszoną nieśpiesznie na krętej klatce schodowej pełnych grozy gitar. Cranes zyskali na popularności w 1992, kiedy to towarzyszyli The Cure podczas tournée promującego album Wish. Zespół zawdzięcza swoją nazwę niezliczonym dźwigom (cranes to po angielsku żurawie) w dokach przy Portsmouth.

    Skład

    Obecni członkowie

    • Alison Shaw - wokal
    • Jim Shaw (brat Alison) - perkusja, gitara, wokal wspierający
    • Paul Smith - gitara, gitara basowa, instrumenty klawiszowe
    • Jon Callendar - perkusja (od 1999)

    Byli członkowie

    • Mark Francombe - gitara basowa, gitara, instrumenty klawiszowe (1990-1999)
    • Manu Ros - perkusja (1996-1999)
    • Matt Cope - gitara (1990-1996)

    Dyskografia

    Albumy

    • Fuse (kaseta, 1986)
    • Self-Non-Self (1989)
    • Wings of Joy (1991)
    • Forever (1993)
    • Forever Remixes (1993)
    • Loved (1994)
    • La tragédie d'Oreste et Électre (1996)
    • Population 4 (1997)
    • EP Collection, Vol. 1 & 2 (1997)
    • Future Songs (2001)
    • Live in Italy (2003)
    • Particles and Waves (2004)
    • Cranes (2008)

    Minialbumy

    • Inescapable (1990)
    • Espero (1990)
    • Adoration (1991)
    • Tomorrow's Tears (1991)
    • Jewel (1993)
    • Shining Road (1994)
    • Can't Get Free (1997)
    • The Moon City/It's a Beautiful World (7-calowy winyl, 2002)
    • Submarine (2002)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform