Kemopetrol

  • Kemopetrol - fiński zespół założony w 1998 roku w Helsinkach przez Marko Soukka i Kalle Koivisto, początkowo jako zespół ambientowy. W grudniu tego samego roku Koivisto poznał Laurę Närhi, która dołączyła do zespołu na początku kolejnego roku. Po niej, w tym samym roku, w zespole pojawili się Teemu Nordman i Kari Myöhänen. W czerwcu 1999 zespół rozpoczął nagrywanie pierwszego singla, Child Is My Name, który ukazał się pod koniec 1999 i okazał się być wielkim sukcesem. W 2000 roku ukazała się debiutancka płyta zespołu, Slowed Down, zawierająca mieszaninę rocka, jazzu i muzyki elektronicznej.

    Kolejne płyty ukazywały się w latach 2002, 2004, 2005 i 2006. W 2003 roku zespół opuścił Kari Myöhänen, a Lauri Hämäläinen zajął jego miejsce dopiero w 2004. Na wydanej w międzyczasie płycie Play For Me w roli basisty wystąpił producent zespołu, Kalle Chydenius.

    W 2010 roku Laura Närhi rozpoczęła karierę solową, co opóźniło plany wydania kolejnej płyty z zespołem.

    Wszystkie piosenki Kemopetrolu mają teksty w języku angielskim. Nazwa pochodzi od czeskiego zespołu hokejowego Chemopetrol Litvínov.

    Skład

    • Laura Närhi - śpiew
    • Kalle Koivisto - instrumenty klawiszowe
    • Marko Soukka - gitara
    • Teemu Nordman - perkusja

    Byli członkowie

    • Kari Myöhänen - gitara basowa
    • Lauri Hämäläinen - gitara basowa

    Dyskografia

    Albumy

    • Slowed Down (2000)
    • Slowed Down — Special 2CD Edition (2001)
    • Everything’s Fine (2002)
    • Play For Me (2004)
    • Teleport (2006)
    • A Song & A Reason (2011)

    Single

    • Child Is My Name (1999)
    • Tomorrow (2000)
    • African Air (2000)
    • Disbelief (2000)
    • Saw It on TV (2002)
    • Goodbye (2002)
    • My Superstar (2004)
    • Planet (2006)
    • Already Home (2006)
    • Overweight & Underage (2006)
    • Changing Lanes (2011)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform