Mystical Machine Gun

Kula Shaker

  • Kula Shaker - brytyjski zespół rockowy, grający muzykę z gatunku rocka psychodelicznego. Powstał w 1995, poprzedzony kilku wcześniejszymi grupami garażowymi. Jego założycielem i liderem był Crispian Mills (ur. 18 stycznia 1973 w Londynie), syn aktorki Hayley Mills i wnuk aktora Johna Millsa.

    Nazwa zespołu pochodzi od jednego z 12 Alwarów, Kulaśekhara, indyjskiego władcy i świętego z IX wieku i jest wyrazem zainteresowania Millsa filozofią gaudija wisznuizmu.

    Pierwszy sukces zespołu wiązał się z dotarciem singla Tattva do 4 miejsca brytyjskich list sprzedaży. Wkrótce wydany album K (1996) sprzedał się na świecie w ponad 2 milionach egzemplarzy (w tym 850 tysięcy w Wielkiej Brytanii). Muzyka zespołu łączyła nawiązania do rocka psychodelicznego lat 60. (Jimi Hendrix, Grateful Dead), rocka progresywnego i muzyki hinduskiej. Warstwa treści zdradzała fascynację religią hinduską. Popularny singel Govinda stanowił śpiewaną w sanskrycie modlitwę do Kryszny (którego jednym z imion jest Gowinda); wcześniej tę samą modlitwę nagrał w 1970 zespół Radha Krsna Temple na albumie, którego producentem był George Harrison.

    W 1997 grupa wydała singel Hush, cover utworu Joe Southa (najlepiej znanego z wykonania Deep Purple), który dotarł do miejsca 2. na brytyjskich listach sprzedaży, odniósł też sukces w Stanach. Kolejny album, Peasants, Pigs & Astronauts oraz single z niego, nie miały już tej popularności. Ostatnie koncerty zespołu miały miejsce w 1999, po czym jego lider ogłosił zawieszenie działalności.

    W grudniu 2005 zespół w trzyosobowym składzie (bez klawiszowca) zagrał niezapowiadany koncert w Leighton Buzzard. Miesiąc później zespół ogłosił reaktywację. W kwietniu 2006 ukazała się (za pośrednictwem serwisu ITunes EPka The Revenge of the King. W czerwcu 2007 w Japonii, a w sierpniu 2007 w Europie ukazał się trzeci album zespołu, Strangefolk.

    Skład

    • Crispian Mills - wokalista, gitara
    • Alonza Bevan - gitara basowa
    • Paul Winterhart - perkusja
    • Jay Darlington - instrumenty klawiszowe (1995-1999)
    • Harry Broadbent - instrumenty klawiszowe (od 2006)

    Dyskografia

    Albumy

    • K (1996)
    • Peasants, Pigs, and Astronauts (1999)
    • Kollected - The Best of (kompilacja, 2002)
    • StrangeFolk (2007)
    • Pilgrim's Progress(2010)

    EP-ki

    • Summer Sun EP (1997)
    • The Revenge of the King (2006)
    • Freedom Lovin' People (2007)

    Single

    • Tattva (Lucky 13 Mix) (1996)
    • Grateful When You're Dead (1996)
    • Tattva (1996)
    • Hey Dude (1996)
    • Govinda (1996)
    • Hush (1997)
    • Sound Of Drums (1998)
    • Mystical Machine Gun (1999)
    • Shower Your Love (1999)
    • Second Sight (2007)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform