Marc Lavoine

  • Marc Lucien Lavoine (ur. 6 sierpnia 1962 roku w Longjumeau, w regionie Île-de-France, w departamencie Essonne) – francuski piosenkarz i aktor.

    Kariera

    Urodził się w pobliżu Paryża. W 1985 roku jego ulubiony wśród nastolatków przebój "Elle les yeux rewolwer" z albumu "Le Parking des Anges" pozwolił mu osiągnąć szczyt na francuskiej liście i zapoczątkował jego karierę. W 1987 roku Lavoine zrelizował grugą płytę "Fabriqué". Swój singiel "Qu'est-ce que t'es belle" nagrał w duecie z Catherine Ringer. Jego trzeci album "Les Amours Du Dimanche" został zrealizowany w 1989 roku i sprzedał się w ilości 300.000 egzemplarzy.

    W 1992 roku singiel "Paris", również tytułowy utwór z jego czwartej płyty, i "L'Amour de trente secondes" zdobył sukces. W 1993 roku Lavoine wydał swój "Faux rêveur". Szósty album "Lavoine-Matic", wydany w 1996 roku, zawiera singiel "C'est ça la France", piosenkę o tolerancji, za którą otrzymał nagrodę dla najlepszego wideo z Victoire de la Musique. W 1999 został wydany jego siódmy album "Septième Ciel", z którego pochodzi pierwszy singiel "Les Tournesols".

    Ósma płyta Lavoine'a, która nie ma tytułu, ukazała się w 2001 roku. Podobnie jak na poprzednich albumach, na płycie nagrane są utwory w duetcie z wokalistkami, w tym włoska piosenkarka i aktorka Cristina Maroko, piosenkarka Françoise Hardy i aktorka Claire Keim. W 2003 roku ukazał się singiel "Dis-moi que l'amour" i koncertowy album zatytułowany "Olympia Deux Trois Mille". Dziewiąta płyta Lavoine'a "L'Heure d'été", zawiera single: "Je me sens si seul", "Toi mon amour" i "j'espere", w duecie z belgijską piosenkarką wietnamskiego pochodzenia Quynh Anh.

    Życie osobiste

    W dniu 26 maja 1995 r., ożenił się z księżniczką Sarah Poniatowski (Polska), i mają troje dzieci, Yasmine, Romana i Milo (ur. 1 lipca 2010). Marc Lavoine również ma syna Simona, z jego poprzedniego małżeństwa z Denise Pascale, ex-modelką Vogue. Obecnie mieszka w Paryżu i nagrał kilka filmów.

    Dyskografia

    albumy studyjne

    • 1985: Marc Lavoine (Avrep)
    • 1987: Fabriqué (Avrep)
    • 1989: Les Amours du dimanche (Avrep)
    • 1991: Paris (Avrep)
    • 1991: Faux rêveur (Avrep)
    • 1996: Lavoine Matic (Avrep)
    • 1999: 7e ciel (Avrep)
    • 2001: Marc Lavoine (Mercury)
    • 2005: L'Heure d'été (Mercury)
    • 2009: Volume 10 (Mercury)
    • 2012: Je descends du singe (Barclay/Universal)

    albumy na żywo

    • Live (1988, Avrep)
    • Olympia Deuxmilletrois (2003, Mercury)

    składanki

    • 85-95 (1995, Avrep/RCA)
    • C'est ça Lavoine: L'essentiel (2001, Avrep/RCA) 1984-1999
    • Les Duos de Marc (2007, Universal)
    • Les Solos de Marc (2007, Sony BMG)
    • La Collection de Marc (2007, Universal)

    Filmografia

    • 1984: Frankestein 90
    • 1994: L'Enfer
    • 1995: Fiesta
    • 1996: Les Menteurs
    • 1998: Cantique de la racaille
    • 1999: Le double de ma moitié
    • 2001: Déception
    • 2001: Ma Femme est une actrice
    • 2002: Blanche
    • 2003: Le coeur des hommes
    • 2002: Podwójny blef (The Good Thief)
    • 2003: Les clefs de bagnole
    • 2006: Toute la beauté du monde
    • 2006: Artur i Minimki (francuski głos Darkosa granego przez Jasona Batemana)
    • 2007: Le cœur des hommes 2
    • 2007: Si c'était lui...

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform