Vet Du Vad Jag Vet

Kikki Danielsson

  • Ann-Kristin Danielsson ps. Kikki , ur. 10 maja 1952 w Osby - szwedzka piosenkarka pop, folk i country, była wokalistka grupy muzycznej Chips. Okazjonalnie gra na akordeonie i pisze teksty piosenek. Śpiewa po szwedzku i angielsku. W swych piosenkach używa techniki jodłowania.

    Okres jej największej popularności przypadł na lata 1970 - 80. Dwukrotnie brała udział w Konkursie Eurowizji - w 1982 i 1985, w którym z piosenką Bra vibrationer zajęła trzecie miejsce.

    Dyskografia

    • Rock'n Yodel (1979)
    • Just Like a Woman (1981)
    • Kikki (1982)
    • Varför är kärleken röd? (1983)
    • Singles Bar (1983)
    • Midnight Sunshine (1984)
    • Kikkis 15 bästa låtar (1984)
    • Bra vibrationer (1985)
    • Papaya Coconut (1986)
    • Min barndoms jular (1987) (Christmas album)
    • Canzone d'Amore (1989)
    • På begäran (1990)
    • Vägen hem till dej (1991)
    • In Country (1992)
    • Jag ska aldrig lämna dig (1993)
    • På begäran 2 (1994)
    • Långt bortom bergen (1997)
    • I mitt hjärta (1999)
    • 100% Kikki (2001)
    • Fri - En samling (2001)
    • Nu är det advent (2001) (Christmas album)
    • I dag & i morgon (2006)
    • Kikkis bästa (2008)
    • Första dagen på resten av mitt liv (2011)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform