Gregory Hines

  • Gregory Oliver Hines (ur. 14 lutego 1946 w Nowym Jorku, zm. 9 sierpnia 2003 w Los Angeles) – amerykański aktor, wokalista, tancerz i choreograf. Zdobywca nagrody Tony za rolę w musicalu Jelly's Last Jam (1992).

    Był dwukrotnie żonaty – najpierw z Patricią Panella, następnie z Pamelą Koslow (od 1981).

    Zmarł na raka wątroby w wieku 57 lat.

    Wybrana filmografia

    • Historia świata: Część I (1981) jako Josephus
    • Wilkołaki (1981) jako Wittington
    • Układ stulecia (1983) jako Ray Kasternak
    • Cotton Club (1984) jako Sandman Williams
    • Muppety na Manhattanie (1984) jako wrotkarz
    • Białe noce (1985) jako Raymond Greenwood
    • Zapomnieć o strachu (1986) jako Ray Hughes
    • Sajgon (1988) jako Albaby Perkins
    • Stepujący mistrz (1989; film znany także pod tytułem - Złapać rytm) jako Max Washington
    • Rozróba w Harlemie (1991) jako Goldy
    • Inteligent w armii (1994) jako sierż. Cass
    • Czekając na miłość (1995) jako Marvin King
    • Żona pastora (1996) jako Joe Hamilton
    • Czas wściekłych psów (1996) jako Jules Flamingo
    • Historie z metra: Podziemne opowieści (1997) jako Jack
    • Will i Grace (1998-2006; serial TV) jako Ben Doucette (gościnnie w l. 1999-2000; w 7 odcinkach)
    • Raz w życiu (2000) jako Ruffhouse
    • Na pierwszy rzut oka (2000) jako Robert
    • Uwierz w siebie (2002) jako Zake (także reżyseria)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform