Do What You Do

Jermaine Jackson

  • Jermaine LaJuane Jackson, znany jako Muhammad Abdul-Aziz (ur. 11 grudnia 1954 w Gary) – amerykański piosenkarz, basista, były członek The Jackson Five.

    Syn Joego Jacksona i Katherine Esther Jackson, ma pięciu braci - dwóch starszych: Jackie (ur. 4 maja 1951) i Tito (ur. 15 października 1953), oraz trzech młodszych: Marlona (ur. 12 marca 1957), Michaela (ur. 29 sierpnia 1958, zm. 25 czerwca 2009) i Randy'ego (ur. 29 października 1961) oraz trzy siostry: Rebbie Jackson (ur. 29 maja 1950) La Toyę (ur. 29 maja 1956) i Janet (ur. 16 maja 1966).

    Jermaine występował w rodzinnej grupie The Jackson Five od 1969 do 1975, potem jednak wybrał własną drogę artystycznego rozwoju. W latach 70. jako jedyny z rodzeństwa pozostał w wytwórni Motown, gdzie nagrał w sumie dziewięć albumów solowych. Za wykonanie piosenki "Let's Get Serious" był nominowany do nagrody Grammy. Ukończył szkołę średnią Fairfax High School w Los Angeles. W 1983 roku przeniósł się do Arista Records, gdzie nagrał trzy płyty i topowe utwory jak "Do What You Do", "Dynamite", "Tell Me I'm Not Dreamin'" (z bratem Michaelem), "I Think It's Love", "Don't Take It Personal". Jego największy przebój to duet z Pią Zadorą - "When the Rain Begins to Fall". Nagrał też cztery duety z Whitney Houston: "Take Good Care of My Heart", "Nobody Loves Me Like You Do", "Shock Me" oraz "If You Say My Eyes Are Beautiful". Ponadto Houston miała chórek w piosence "Sweetest Sweetest". Do rodzinnego zespołu The Jacksons wrócił w 1983 i brał udział w produkcji płyt Victory i 2300 Jackson Street. Ostatni solowy longplay You Said wyprodukowało LaFace Records. Później nagrywał sporadycznie. Brał udział w brytyjskim Big Brotherze w 2007 roku. Na pożegnaniu zmarłego brata Michaela - 7 lipca 2009 w Staples Center zaśpiewał piosenkę Smile, która według poprzedzających słów Brooke Shields miała być ulubioną piosenką Króla Popu.

    Był żonaty z Hazel Gordy (od 15 grudnia 1973 do 1988), z którą ma syna Jermaine Jacksona II (ur. 27 stycznia 1977), córkę Autumn Joy (ur. 10 lipca 1978) i syna Jaimy'ego (ur. 17 marca 1987) oraz z Alejandrą Oaziazą (od 18 marca 1995 do 19 listopada 2004), z którą ma dwóch synów: Jaafara (ur. 25 lipca 1996) i Jermajesty'ego (ur. 3 października 2000). Ze związku z Margaret Maldonado ma dwóch synów: Jeremy'ego (ur. 16 grudnia 1986) i Jourdynna (ur. 7 października 1989). Od 2004 żonaty po raz trzeci z Halimą Rashid. Matka córki Dawn jest nieznana.

    Dyskografia

    albumy solowe:

    • 1972: Jermaine
    • 1973: Come Into My Life
    • 1976: My Name Is Jermaine
    • 1977: Feel the Fire
    • 1978: Frontiers
    • 1980: Let's Get Serious
    • 1980: Jermaine (druga płyta pod tym tytułem)
    • 1981: I Like Your Style
    • 1982: Let Me Tickle Your Fancy
    • 1984: Dynamite (znana też jako Jermaine Jackson)
    • 1986: Precious Moments
    • 1989: Don't Take It Personal
    • 1991: You Said

    albumy kompilacyjne:

    • 1978: Superstar Series Volume 17
    • 1991: Greatest Hits & Rare Classics
    • 2000: The Heritage Collection
    • 2001: Ultimate Collection
    • 2007: Big Brother Jermaine: The Jermaine Jackson Collection

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform