Kellareiden Kasvatit

Fintelligens

  • Fintelligens – fińska grupa hip-hopowa z Helsinek. Grupę założyło dwóch MC: Elastinen oraz Iso H. Grupa wydała dotychczas trzy albumy i jedną kompilację. Fintelligens są najpopularniejszą grupą hip-hopową w Finlandii, wszystkie ich płyty sprzedały się w nakładzie powyżej 15 000 egzemplarzy.

    We wczesnych latach 90. fińska hip-hopowa scena muzyczna była zdominowana przez humorystycznie grających wykonawców, takich jak Raptori. Wiele lat później, w 2000 roku grupa Fintelligens wydała płytę Renesanssi, która była jedną z pierwszych albumów granych "na poważnie". Album ten na nowo narodził fińską scenę muzyczną i zyskał status złotej płyty takimi przebojami jak Voittamaton, Kellareiden Kasvatit oraz nagraną ze szwedzkim MC Petter Stockholm-Helsinki. Rozpoczął on "renesans" fińskiej muzyki.

    W 2001 roku grupa wydała płytę Tän Tahtiin oraz w 2002 roku, Kokemusten Summa. Grupa również nagrała piosenkę Kaikki peliin która była motywem muzycznym do mistrzostw świata w hokeju na lodzie w 2003 roku. Utwór ten odniósł olbrzymi sukces w Finlandii. W tym samym roku wydali ostatni jak dotychczas album stanowiący kompilacje oraz zaczęli pracę solową.

    Grupa Fintelligens była pionierami w tworzeniu i kreowaniu fińskiego stylu w rapie. Ma ona dziś wielu naśladowców w tym kraju.

    Fintelligens założyli wspólnie z Kapasiteettiyksikkö wytwórnię płytową o nazwie Rähinä Records.

    Grupa pracuje nad nowym albumem, mającym się ukazać w 2008 roku.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Renesanssi (2000)
    • Tän tahtiin (2001)
    • Kokemusten summa (2002)
    • Lisää (2008)
    • Mun tie tai maantie (2010)

    Single

    • Vapaa tyyli / Finvasion (1998)
    • Voittamaton (1999)
    • Kellareiden kasvatit (2000)
    • Stockholm-Helsinki (2000)
    • Kelaa sitä (2000)
    • Kaikki tietää / Viikonloppuilta (2001)
    • Pää pystyyn (2001)
    • Heruuks (2001)
    • Kaks jannuu (2002)
    • Sori (2002)
    • En vaihtais päivääkään (2002)
    • Kaikki peliin (2003)
    • Vaan sil on väliä (2003)

    Kompilacje

    • Nää vuodet 1997-2003 (2003)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform